IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как влияе концентрацията на втори домове на цените на жилищата?

Силното търсене на втори дом на популярни дестинации може да повиши жилищните цени там над два пъти

15:55 | 27.02.10 г.
Как влияе концентрацията на втори домове на цените на жилищата?

Високата концентрация на втори домове (т. е. такива, които не са основното жилище на своя притежател) на даден пазар може да повиши цените на жилищата там с до 130%, сочи проучване на британската агенция за имоти Knight Frank, цитирано от Telegraph.

В Англия броят продадени втори домове се е повишил до рекордното ниво от 245 384 през 2009 г., с 2,6% повече от предходната година, когато е отчетен спад. Според експертите търсенето ще продължи да задълбочава пропастта между пазарите на местните жилищни пазари и тези на втори дом.

Най-голямо влияние върху цените на имотите на Острова се наблюдава в крайморското селце Констънтайн Бей в Северен Корнуол (популярна дестинация за сърфисти), където цените са със 131% по-високи от средните за района.

Други особено популярни дестинации като Рок и Требетерик, и двете в Корнуол, както и Бамбърг в Нортъмбърленд, също регистрират повишения с над 90 на сто.

На девет други места цените на жилищата също са с поне 50% по-високи от средните за съответния район.

Според проучването най-голяма концентрация на втори домове има (с изключение на Лондон) в Саут Хемс в Девън, където те формират 10% от целия наличен жилищен фонд, следван от Северен Корнуол с 9,6%.

Лондон има най-голяма обща гъстота на втори домове, като те формират близо една четвърт от всички имоти там.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още