IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Достигнахме дъното на пазара на имоти, но все още сме предпазливи“

Европа е с около година по-назад по отношение на възстановяването, смятат специалисти

09:18 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Достигнахме дъното на пазара на имоти, но все още сме предпазливи“

Достигнахме дъното на пазара на имоти, но не е ясно колко време ще останем там, затова все още сме предпазливи. Така определи ситуацията на пазара на бизнес имоти в Европа в момента британската група за имоти Segro във връзка със запитване на Investor.bg.

По думите на изпълнителния директор на компанията Йън Коул компанията планира да засили инвестициите си в континентална Европа.

Преди няколко години компанията, която специализира в сегмента на индустриални имоти, обяви, че смята да се фокусира върху пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но България не беше включена в тези планове.

Сега Коул потвърди, че все още не проявяват интерес към пазара у нас.

Той каза, че сред пазарите в ЦИЕ за компанията най-интересни са Полша, Чехия и Унгария. Въпреки това в Унгария групата не е особено активна, въпреки че проявява интерес към изгодни възможности.

Смятам, че вече сме преминали най-лошото и като цяло икономиките са достигнали дъното, каза Коул за Investor.bg.

„Индустриалните имоти обаче са в края на цикъла и там не знам дали сме достигнали дъното. Затова все още не сме сигурни и сме много предпазливи.“

Коул поясни, че компанията смята да съсредоточи значително по-голяма част от капитала си в континентална Европа в сравнение с Великобритания през следващите две години.

„Моите лични очаквания са, че в (континентална) Европа ще има много повече възможности, в сравнение с Великобритания, тъй като Европа е с около една година по-назад по отношение на възстановяване на имотите, така че ще има възможности в момента, в който пазарът започне да расте“, пояснява той.

Коул заяви, че компанията ще търси изгодни сделки с проблемни активи на целия континент, включително и ЦИЕ. Въпреки това за момента не смята да проучва пазарите по на изток от Чехия.

Segro отчете загуба от 234,1 млн. паунда за 2009 г. в сравнение със загуба от 938,1 млн. паунда за 2008 г. Нетните приходи от наем се покачват с 10% до 269,4 млн. паунда в сравнение с 244,9 млн. паунда за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още