IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните вече няма да могат да купуват жилища от фонда на армията

Депутатите гласуваха промените в закона за отбраната отново, тъй като президентът наложи вето върху тях

15:14 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Военните вече няма да могат да купуват жилища от фонда на армията

Военнослужещите няма да могат да купуват жилища от фонда на Министерството на отбраната. Това гласува парламентът, който прие да отпадне частта от закона за отбраната, свързана със социалната политика на военното ведомство.

Според досега действащия закон социалната политика се осъществяваше чрез осигуряване на ползване на жилище за периода на службата, предоставяне на право за закупуване на жилище от фонда на Министерството на отбраната, подпомагане семействата на военнослужещите и цивилните служители, грижа за пенсионираните военнослужещи и цивилни служители и др.

Депутатите гласуваха промените в закона отново, тъй като президентът наложи вето върху тях.

Ръководството на министерството е най-заинтересовано от това да остане привилегията за жилищата, както и да има срок за изплащане на обезщетенията на военните. Проблемът е обаче, че в момента няма пари и именно липсата на средства ни кара да вземаме такива решения, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, цитиран от БТА.

Според него закупуването на жилища от фонда ограничава военнослужещите, а и самото министерство, тъй като затруднява мобилността, която е необходима за българската армия. Искаме да направим модерни жилища, напълно обзаведени, около местата, където са действащите части като Карлово и Казанлък, посочи Радев.

На искането на левицата за схема за плащане на обезщетенията на военните заместник-министърът отговори, че това не може да се очаква на този етап, „тъй като предстоят 2% съкращения в системата и не се знае колко военнослужещи ще бъдат освободени“.

Във вторник министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че общо 858 имота вече не са необходими на армията и предстои за тях да бъдат организирани търгове. За всеки имот ще се решава отделно при какви условия да се предлага, а самите условия ще се публикуват на сайта на военното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още