IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2010 вещае висока конкуренция в някои сегменти на пазара на имоти в Европа

Липса на подходящи активи за продан и прекален фокус върху първокласния сегмент водят до увеличена конкуренция на пазара на бизнес имоти

13:41 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
2010 вещае висока конкуренция в някои сегменти на пазара на имоти в Европа

Често инвестиционната активност през последното тримесечие на годината е значително по-висока, тъй като играчите на пазара на имоти се стремят да финализират започнатите сделки преди края на годината.

Миналата година също не беше изключение, като инвестиционният обем на пазара на бизнес имоти в Европа в края на годината отчете рязък контраст в сравнение с началото.

През първите три месеца на 2009 г. бяха сключени сделки за едва 11,6 млрд. евро. За сравнение, обемът за последните три месеца беше 28,1 млрд. евро.

Първите няколко седмици на 2010 г. показват, че скоростта от края на 2009 г. ще продължи поне в краткосрочен план, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

В края на миналата година стана ясно, че много потенциални инвеститори срещат трудности да намерят подходящия актив за закупуване, както и че когато такъв излезе на пазара, конкуренцията за него е много висока.

От компанията смятат, че тази конкуренция ще продължи да се проявява и през 2010 г., като в някои сегменти тя ще бъде изключително голяма.

Въпросната липса на подходящ инвентар за покупко-продажба беше функция от тесния фокус на инвеститорите, съсредоточени върху първокласния сегмент на пазара, както и на отсъствието на принудителни продажби на такива активи, сочи докладът.

Степента, в която тази конкуренция се отрази на цените, е ясно илюстрирана от продажбата на търговския център Silverburn в Глазгоу. Когато за пръв той път бе предложен на пазара преди Великден миналата година, пазарните нагласи подсказваха, че цената му е около 250 млн. паунда. В крайна сметка, в края на годината той бе продаден за 300 млн. паунда.

Такива промени в стойността са показателни за степента, в която първокласните активи бяха подценени в началото на годината, когато все още ефектът от краха на Lehmans беше много силен.

Още по-добър индикатор беше, че разликата в доходността между бизнес имотите с добра база от наематели от една страна, и тази от съответните държавни или корпоративни облигации от друга, беше много по-голяма, отколкото можеше да се бъде оправдано от фактори като ликвидност, казват от компанията.

Спадът в доходността, отчетен през втората половина на 2009 г., донякъде доведе до възстановяване на баланса, въпреки че разминаването в доходността е все още значително по-високо в сравнение със средното от последните 20 години, се казва в доклада. Покачването в цените обаче беше достатъчно, за да убедят някои собственици да продадат.

Също така продължава да се увеличава и притокът на нови купувачи.

Индивидуалните инвеститори също се връщат на пазара чрез различни фондове като инвестиционни фондове от отворен тип, а големите инвеститори като пенсионни и държавни фондове също повишават своята инвестиционна активност на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още