IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интересът на британците към имоти у нас отново набира скорост

Заявките за търсене на имоти в България са нараснали с 60% през януари

10:42 | 24.02.10 г.
Интересът на британците към имоти у нас отново набира скорост

Интересът към покупка на недвижими имоти в България изглежда отново набира скорост сред британските купувачи. Поне това сочат данни на британския портал за имоти Primelocation.com на базата на броя заявки за търсене на имоти в чужбина в сайта.

Според тях заявките за търсене на имоти у нас са нараснали с 60% през януари спрямо декември миналата година, което е най-големият месечен ръст сред десетте топ пазара.

Така, въпреки че формира едва 0,6% от общия брой заявки за търсене, България успява да запази 10-тата си позиция от януари миналата година. На годишна база се регистрира доста по-скромното увеличение от 2%.

Засилване на интереса на британците към покупка на имоти в чужбина се забелязва и като цяло. Всички топ 10 държави бележат месечни увеличения на броя заявки за търсене, като то е най-слабо за САЩ – 7%.

Общо заявките за търсене на имоти в чужбина от страна на британски купувачи са нараснали през януари с 25% спрямо декември и със 134% спрямо януари 2009 г.

Лидер сред предпочитаните дестинации е Испания с дял от 35% от всички заявки за търсене. На второ място е Франция с дял от 29%, а на трето САЩ със 17%. Топ 10 се допълва от Португалия, Италия, Австралия, ОАЕ, Кипър и Турция.

Доскоро традиционно предпочитани от британците дестинации като Франция, Испания и САЩ печелеха най-много от предпазливото възстановяване, защото купувачите търсиха известна сигурност, коментират от портала. Въпреки това в признак, че доверието вече се разпространява на пазара като цяло, страните по-надолу в списъка се представят най-добре през януари.

След България най-голямото месечно увеличение от по 55% постигат Кипър и Турция, които са на осмо и девето място съответно.

Увеличената популярност на Австралия и някои от по-малко традиционните държави в Европа могат също да се обяснят с по-топлия климат там, привлекателен във време, в което Великобритания беше завладяна от серия студени вълни.

„Увеличението на интереса към имоти в чужбина не дава признаци на отслабване – януари е третият пореден месец на увеличения на годишна база от под над 100%“, коментира Ан Райт, мениджър международно развитие в Primelocation.com

„Първоначално ръстът се движеше от най-богатите и служителите в Ситито, които търсиха луксозни втори имоти и жилища на места с по-ниски данъци, но тези последни данни сочат, че останалата част от пазара наваксва. Силният ръст на търсенията за Австралия и относително средното представяне на Швейцария, предпочитана дестинация от най-богатите, разкриват, че пазарът не се движи от малка група потенциални купувачи, а че притежанието на жилище в чужбина отново е в дневния ред на широк спектър купувачи. И тъй като британците прекараха снежен януари, вероятно не е изненадващо, че са по-привлечени от слънчева Австралия, отколкото от Алпите“.

10-те топ дестинации през януари 2010 

Държава Дял от всички търсения януари 2010 Месечна промяна на броя търсения Годишна промяна на броя търсения Позиция през януари 2009
Испания 35% 23% 183% 1
Франция 29% 35% 187% 2
САЩ 17% 7% 165% 3
Португалия 4% 39% 73% 5
Италия 4% 37% 86% 4
Австралия 1% 26% -24% 6
ОАЕ 1% 22% -25% 7
Кипър 1% 55% 0% 9
Турция 1% 55% 14% 8
България 0,6% 60% 2% 10
Други 6% 39% 29%
 
Източник: Primelocation.com

Още по темата:

Българският пазар на имоти все още най-атрактивен в Европа за британците?

Британците се завръщат на пазара на имоти, но не и у нас

Английски купувачи на имоти се появиха в Банско, но сделки правят руснаци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още