IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България отстъпва с 5 позиции в глобална класация на пазарите на офис наеми

След спад на наемите в София с над 20% през миналата година България заема 54-то място в класацията

14:18 | 23.02.10 г.
България отстъпва с 5 позиции в глобална класация на пазарите на офис наеми

Заради намаленото търсене и завършването на много нови проекти офис пазарът в България е бил под силен натиск през изминалата 2009 г., а наемните нива в централния бизнес район на София са паднали с 21%, сочи годишният доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Очакванията са наемните нива да продължат да падат през 2010 г., като възстановяване не се очаква по-рано от втората половина на годината.

Със своите 205 евро за кв. метър общ годишен разход на наемателите на първокласни офис площи в София, или 17,08 евро/кв.м месечен разход, България заема 54-то място в класацията на компанията на общо 63 държави през 2009 г. Страната отстъпва с 5 позиции спрямо 2008 г., когато е била на 49-то място. Подреждането на държавите е на базата на най-скъпия пазар в тях (за България това е София).

Общият разход на наемателите включва не само чистия наем, но и сервизна такса за управление и поддръжка на имота. Средният наем за първокласни офис площи в София е 13,5 евро/кв.м на месец (без ДДС).

„Въпреки съществено по-ниските наемни нива на пазара на офис площи в България през 2009-2010, тепърва предстои да видим сериозен интерес към новите офис проекти в София. Прогнозираме с подобрението на икономическото състояние на страната, което се очаква във втората половина на 2010, и завършването на част от новите проекти да се реализират по-значим обем транзакции на офис пазара, които ще позиционират активните компании при дългосрочно изгодни условия”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, асоцииран офис на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония.

С излезлите на пазара през последното тримесечие на 2009 г. нови над 38 хил. кв. м офиси общата им площ в столицата в края на миналата година минава 1 млн. кв. м, сочат данни на Forton, публикувани по-рано този месец.

Спад в класацията на Cushman&Wakefield претърпяват и останалите страни в региона. Сърбия, която изпреварва България с една позиция и минава на 53-то място, е била на 47-ма позиция. С две позиции пада и Хърватска – от 48-мо на 50-то място. Две позиции е разликата и при Гърция, но нагоре – южната ни съседка се качва на 18-то място в сравнение с миналогодишното 20-то.

В глобалното подреждане Токио измества Хонконг и минава на първо място с годишен наем от 1441 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още