IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад в ипотечното кредитиране на Острова през януари

Според Асоциацията на британските банкери бързо растящите цени на имотите и студеното време са разколебали купувачите

13:08 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен спад в ипотечното кредитиране на Острова през януари

Броят на новите ипотечни кредити, одобрени от банките във Великобритания, намаля рязко през януари. Според Асоциацията на британските банкери (BBA) това се дължи на отдръпването на купувачите, което идва като реакция срещу застрашително нарастващите цени на имотите в края на 2009 г.

Освен това необичайно ниските температури в страната в началото на годината са намалили значително активността на жилищния пазар. По този начин през януари във Великобритания са били одобрени малко над 35 хил. заема за покупката на жилище в сравнение с 45 650 през декември 2009 г.

Това е най-ниското ниво на показателя от май 2009 г. насам. Общата сума на ипотечните заеми на всички домакинства в страната намалява до 5 млрд. британски лири в сравнение с 6,4 млрд. лири за декември.

Все пак броят на одобрените през януари ипотечни заеми е с близо 38% по-висок спрямо януари 2009 г., а стойността на общото ипотечно кредитиране е с цели 57% над миналогодишните си нива.

Към 13:05 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5419 долара, като от началото на деня британската валута поевтинява с 0,4%.

Миналата седмица стана ясно, че ограниченият брой на офертите за продан продължава да тласка нагоре цените на жилищните имоти във Великобритания и през февруари, и то с бързи темпове. Жилищата на Острова са поскъпнали с 3,2% на месечна база през февруари, което е най-силният ръст от април 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 23.02.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още