IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Олимпийски курорт може да отиде на търг още по време на Игрите

Кредиторите на собственика на Уислър настояват за търг за неговата продажба в петък

17:59 | 18.02.10 г.
Олимпийски курорт може да отиде на търг още по време на Игрите

В разгара на олимпийската си слава Уислър – ски курортът, където се провеждат алпийските състезания на Игрите, може би е на път да бъде обявен на търг. Курортът е собственост на хедж фонд от Ню Йорк, за който се твърди, че изостава с плащанията по кредит за 524 млн. долара.

Кредиторите си искат парите и играят твърдо, настоявайки за търг за продажбата на Уислър и други имоти в петък, съобщи AP.

Ако Уислър бъде продаден – и това означава пистите, лифтовете и имотите там - някои от местните жители се притесняват от несигурно бъдеще. „Не знаем какво ще искат да направят с планината новите. Това може да промени целия ни живот, нали?“, казва Ян Рибера, мениджър на магазин за пури в курортното селище.

Предисторията е като притча за днешните икономически времена и включва големи залози на хедж фондовете, краха на Lehman Brothers и възможен фалит на компания, която притежава някои от най-престижните курорти в Северна Америка.

Историята започва в далечното минало, когато Wall Street изглеждаше в безкраен възход. Fortress дава 2,8 млрд. долара за Intrawest, която управлява Уислър и други елитни курорти в Северна Америка. Компанията заема около половината от парите от големи инвеститори като Lehman. Идеята била, че растящите цени на имотите ще превърна Intrawest в огромна машина за пари.

Ако превъртим историята напред до Олимпийските игри през 2010, светът вече е станал различно място – курортите имат проблеми, а цените на имотите са се сринали, което затруднява събирането на средствата, необходими за покриване на кредити.

Според анализатори Уислър, който е един от най-добрите курорти в Северна Америка, не би трябвало да срещне проблеми при привличането на кандидати, ако в петък има търг.

Един от анализаторите, Уил Маркс от JMP Securities, изчислява, че курортът може да достигне цена от 250 млн. долара, като посочва за потенциален купувач Vail Resorts, която притежава курорти във Вейл и Брекънридж.

Продажбата далеч не е сигурна. Fortress може да избегне продажбата на активи, ако обяви Intrawest в банкрут – стратегия, която би спечелила време и би му позволила да продължи да го управлява още известно време. Сделка за рефинансиране в последния момент също остава възможност.

От Intrawest са отказали коментар за финансовите затруднения на компанията, а от Fortress не са отговорили.

Крахът на Lehman Brothers, който е известен като основният кредитор на Fortress, засили напрежението, защото фалиралата компания се опитва да събере възможно най-много средства.

Един здрав кредитор би могъл да е по-склонен да изработи ново споразумение за дълга. „Ако бизнесът се представяше добре, нямаше да е проблем“, смята Даниел Фанън, анализатор на хедж фонд сектора от Jefferies & Co.

Той определя избора на момент за търга по време на олимпиадата като „маркетингов инструмент“, който има за цел да донесе най-добрата цена за Уислър, докато вниманието на света е фокусирано върху Игрите.

При първата поява на новините за възможен търг през януари имаше опасения, че войната между Fortress и кредиторите му може да изложи Игрите на риск. Имаше опасения, че фондът може да заплаши с отказ да осигури достъп до съоръженията, ако правителството не го спаси. Тези страхове се оказаха неоснователни, а канадското правителство отрича изобщо някога да е обмисляло спасяване на Intrawest.

Intrawest вече е продала няколко курорта наскоро в очевиден опит да събере достатъчно средства да се разплати с кредиторите си.

Какъвто и да е изходът, много хора, които живеят тук, са уверени, че Уислър има силно бъдеще при какъвто и да било собственик, особено предвид международната слава, която получи покрай Олимпиадата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още