IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в големите градове с двуцифрени спадове към края на 2009

20% спад на годишна база през поледното тримесечие във Варна, 15% в София и 13,5% в Пловдив отчита индекс на Райфайзен Имоти

12:37 | 18.02.10 г.
Цените на жилищата в големите градове с двуцифрени спадове към края на 2009

Цените на жилищата в София, Пловдив и Варна отчитат двуцифрени спадове към края на 2009 г., съобщиха от Райфайзен Имоти.

През четвъртото тримесечие на миналата година средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в столицата, са паднали с 15,4% спрямо същия период на 2008 г., сочи индекс на компанията. Спрямо върха, достигнат през третото тримесечие на 2008 г., спадът на индекса в София към края на миналата година е с 19,5%.

“От началото на 2010 г. не наблюдаваме повишена активност на пазара на имоти. Продължава тенденцията да се търсят основно новопостроени жилища и поради това очакваме цените в този сегмент да бъдат относително по-стабилни, още повече, че през изминалите 12-18 месеца не са започнати много нови обекти. Увеличеното ипотечно кредитиране би следвало да окаже стабилизиращ ефект на пазара на имоти”, коментира Иван Велков, управител на Райфайзен Имоти.

В Пловдив средните пазарни цени на продажба на жилища към четвъртото тримесечие на 2009 г. са намалели с 13,5% спрямо същия период на предходната година, докато във Варна е регистрирано намаление от с 20,2%.

През предходното трето тримесечие индексът отчете спад от близо 17% на цените на жилищата в София и Пловдив на годишна база.

Индексът обобщава движението на средните цени за различните райони и типове жилищни имоти и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена в различните пазарни сегменти, като се използват изследвания на Райфайзен Имоти, данните на Националния статистически институт, Националното сдружение Недвижими имоти и други източници.

Средното намаление на пазарните цени на жилищата в страната за четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо предходното се забави до 1,9%, сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база отчетеното от НСИ средно намаление на цените през последното тримесечие е 26,3%.

В края на 2009 г. индексът Райфайзен Имоти на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски площи, складове, магазини) в София отбелязва спад от 32% спрямо върховата 2008 г., в Пловдив спадът е от 4,3%, а във Варна – с над 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още