IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Гърция остава почти незасегнат от кризата

За някои особености при покупката на гръцки имоти предупрждават руски експерти

11:38 | 18.02.10 г.
Пазарът на имоти в Гърция остава почти незасегнат от кризата

Икономическите проблеми на Гърция не са причинили силен спад на цените на жилищните имоти там въпреки очакванията на някои анализатори, сочи проучване на руската информационна агенция Вести ФМ.

Цените на имотите в Гърция започват от 50 хил. евро за неголям апартамент. За няколкостотин хиляди може да се купи вила недалече от морето. Вила на първа линия, независимо от кризата, вече ще струва над 1 млн. евро, казва мениджърът на отдела за имоти в чужбина на Knight Frank в Русия Елена Юргенева.

Според експертите кризата засега не е оказала значително влияние върху цените, които са паднали максимум с до 5%.

Крайната стойност на покупката обаче може да излезе с 10-15% по-висока от заявената от продавача, обясняват от агенцията. За това допринасят няколко неща.

Според гръцкото законодателство при сключването на сделка е задължително да участва адвокат, чиито услуги по принцип се оценяват на 1% от стойността на обекта.

Необходимо е също да се плати данък за прехвърляне на имота, който е в размер на от 9 до 11% от кадастралната стойност. Без него нотариусът няма да оформи договор за покупко-продажба, което означава още 1,5%.

След приключване на сделката също е възможно да възникнат допълнителни проблеми и разходи, предупреждава директорът на отдела за имоти в чужбина на „Бест недвижимость“ Юлия Титова.

„Най-сериозните подводни камъни при покупката на имот в Гърция са свързани с разрешителните за строителство. За съжаление към днешна дата в Гърция много малко обекти са построени съгласно кадастралния план. Има практика, ако е получено разрешение за строителство на жилище с площ 200 кв. м, на негово място да се построи имот с 400 кв. м. Ако има разрешение за два етажа, се строят три“, обяснява тя.

С подобни нарушения в Гърция са построени над 50% от имотите, отбелязва агенцията. Ако обект на сделка е един от тях, може да се наложи да бъдат пререгистрирани разрешителните документи, което означава нови разходи. Затова се препоръчва добро проучване на документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още