IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищното строителство в САЩ с трети месечен ръст през януари

Началното жилищно строителство в страната се e увеличило с над 21% на годишна база през януари

16:10 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищното строителство в САЩ с трети месечен ръст през януари

Строителните предприемачи в САЩ са започнали работа по повече нови жилищни проекти през януари. Това е трето поред месечно увеличение и окуражаващ знак за възстановяването на началото жилищно строителство в най-голямата икономика на света. В сравнение с януари 2009 г. то отчита силен ръст от 21,1%, като достига 591 хил. единици на годишна база.

Междувременно броят на издадените нови разрешителни за строеж се понижи с 4,9% на месечна база до 621 хил. единици през януари. В сравнение със същия месец на 2009 г. обаче броят им е нараснал с 16,9 на сто. Днешните данни за жилищното строителство на Бюрото за статистически преброявания в САЩ се оказаха малко по-лоши от пазарните очаквания.

Състоянието на жилищния сектор е важен ориентир за цялостното състояние на икономиката, защото активността на строителните предприемачи и на купувачите на имоти расте в периоди на икономически растеж. Това на свой ред води до откриването на нови работни места и до разцвет в предлагането на стоки и услуги, които са свързани със строителната индустрия.

За оживлението в строителния сектор на САЩ допринесе по-мекото време в края на 2009 г. и мерките на американското правителство за подпомагане на купувачите на първи имот. Техният срок бе удължен до края на март. Строителството на еднофамилни къщи нараства с 1,5% на месечна база през януари, а това на апартаменти се увеличава с 9,2%. Апартаментите обаче представляват едва 15% от целия пазар на имоти в страната.

През януари стана ясно, че в рамките на 2009 г. строителните предприемачи в САЩ са започнали работа по 554 500 жилищни обекта. Това се оказа най-малката бройка, откакто статистиката започва да се води през 1959 г., и е отражение на щетите, които финансовата криза нанесе на пазара на недвижими имоти в САЩ през последните две години.

Към 16:00 ч. българско време доларът поскъпва с 0,5% спрямо еврото, като двойката EUR/USD се котира при нива от 1,3707 долара за евро. Еврото се е обезценило с 9,5% спрямо долара от края на ноември, когато курсът стигна 1,5139 долара за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 17.02.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още