IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството в ЕС с лек ръст през декември, у нас спадът продължава

България пак е сред водещите по спад на строителната продукция, която се свива с една трета спрямо края на 2008

15:15 | 17.02.10 г.
Строителството в ЕС с лек ръст през декември, у нас спадът продължава

Строителната продукция бележи увеличения от по 0,5% в еврозоната и в Европейския съюз през декември 2009 г. в сравнение с предходния месец след корекция спрямо сезонни фактори, сочат първи изчисления на Евростат, публикувани днес. През ноември бе отбелязан спад от съответно 0,8% в еврозоната и 0,4% в ЕС (данните са ревизирани).

В сравнение с декември 2008 г. строителната продукция се понижава с 3,1% в еврозоната и с 3,3% в ЕС.

Месечно сравнение
Сред страните членки с налични данни за декември 2009 г. строителната продукция бележи спад в 11 държави и нараства само в Румъния (+6,9%) и Испания (+6,2%). Най-големите намаления са регистрирани в Словакия (-11,3%), Словения (-8,1%) и България (-7,9%). България се задържа сред страните с най-големи понижения на строителната продукция, както на месечна, така и на годишна база, вече няколко поредни месеца.

Сградното строителство бележи увеличения от 0,9% в еврозоната и 0,6% в ЕС, а гражданското се понижава с 2,2% в еврозоната и с 0,5% в ЕС.

Годишно сравнение
На годишна база за декември строителната продукция намалява в 10 страни членки на ЕС и нараства в Испания (+7,5%), Полша (+2,5%) и Чехия (+2,3%). В България е регистрирано най-голямото понижение (-33,3%), следвана от Словакия (-19,7%) и Словения (-18,8%).

Сградното строителство се свива с 4% в еврозоната и с 4,9% в ЕС, а гражданското се увеличава с 1,4% в еврозоната и с 5% в ЕС.

За страните членки на ЕС, които изготвят индекс на строителната продукция, но не са предоставили данни за съответния период, Евростат определя приблизително липсващите стойности, за да изчисли средните за еврозоната и ЕС. България е сред страните, за които от Евростат изчисляват корекцията спрямо сезонни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още