IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият собственик на молове в САЩ предлага $10 млрд. за конкурент

Simon Property предлага да плати 7 млрд. долара на кредиторите на General Growth и близо 3 млрд. на акционерите

10:16 | 17.02.10 г.
Най-големият собственик на молове в САЩ предлага $10 млрд. за конкурент

Най-големият собственик на молове в САЩ - Simon Property Group Inc, се опитва да извади от фалита конкурента си General Growth Properties, като във вторник предложи да плати 7 млрд. долара на кредиторите му и близо 3 млрд. долара на акционерите, съобщи Ройтерс. Евентуална сделка би обединила двата най-големи собственика на търговски центрове в Америка.

Малко по-късно от General Growth отговориха, като заявиха, че разглеждат всички възможни алтернативи за изход от банкрута, обявен миналата година, включително продажба и привличане на капитал от институционални инвеститори, за да останат самостоятелна компания.

Предложението на Simon е за пълно изплащане на необезпечените кредитори на General Growth и за изплащане на акционерите по 6 долара на акция, или около 1,9 млрд. долара, плюс допълнителни 3 долара на акция от отделяне в самостоятелна компания на планираните проекти на General Growth.

Оповестявайки публично офертата си, Simon изглежда се опитва да окаже натиск върху General Growth да преговарят. Компанията се опитва от няколко месеца да започне сериозни преговори, казва анонимен източник на агенцията, запознат с въпроса.

Ходът би могъл да накара и други да се включат в играта за втория по големина собственик на молове в Щатите.

С подкрепата на комитета на необезпечените кредитори на General Growth офертата на Simon има предварително предимство. Всяка потенциална сделка обаче трябва да получи одобрението на съда по банкрутите, а Simon може да срещнат опозиция от борда на General Growth и от други.

Евентуален успех би дал на Simon 40% от щатския пазар на регионални молове, изчисляват анализатори.

Сред имотите на базираната в Чикаго General Growth са South Street Seaport в Ню Йорк, Fashion Show в Лас Вегас, както и Ala Moana Center в Хонолулу.

Базираната в Индианаполис Simon притежава или има дял в над 300 имота в Северна Америка, Европа и Азия. Сред тях известни с добър трафик молове като Roosevelt Field в Лонг Айлънд и Sawgrass Mills Circle във Флорида.

Предложението на Simon разкрива, че расте инвеститорският апетит за имоти, които генерират приходи.

„Има готови пари и желание да се действа и да се купуват активи сега, когато започваме да вярваме или усещаме, че може и да не станат по-евтини“, коментира Робърт Гадсден, портфолио мениджър в Alpine Woods Capital Investors, която има дялове в Simon и General Growth.

Simon казва, че планира да финансира сделката с налични средства, съществуващи кредити и привличане на институционални инвеститори за съвместни дружества за някои от имотите.

От General Growth планират да разпространят подробна информация за компанията и имотите й на заинтересованите страни до началото на март.

General Growth потърси защита от фалит през април миналата година, превръщайки се в най-големия банкрут в сектора на имотите в американската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още