IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийски наеми

Собствениците на имоти в градовете домакини на олимпиади могат да се надяват на добри печалби за кратко време

17:33 | 16.02.10 г.
Олимпийски наеми

21-те Зимни олимпийски игри се провеждат от 12 до 28 февруари във Ванкувър в Канада, като някои събития се провеждат в курортния град Уистлър и в предградия на Ванкувър. Влиянието им върху туризма и пазара на наеми там е безспорно.

Въпреки че хотелите в района на Ванкувър бяха резервирани месеци по-рано, собственици на имоти, които се надяваха да спечелят от притока на посетители за игрите, имат смесен успех.

„Винаги когато има голямо събитие в града, независимо дали е Олимпиада или нещо друго, нараства търсенето на имоти под наем и на собствениците, които предлагат имоти под наем”, казва пред SmartMoney Алексис де Белой, вицепрезидент на HomeAway.com, сайт за наеми на ваканционни имоти. Де Белой обяснява, че броят на имотите във Ванкувър, които се предлагат в сайта към края на 2009 г., е с 90% повече спрямо година по-рано, а в Уистлър увеличението е със 73% за същия период.

Над 70% от офертите за Ванкувър и Уистлър в HomeAway.com са били напълно резервирани за периода на олимпиадата към миналата седмица, като собствениците получават между 570 и 880 долара на вечер за имот с три спални, допълва той. За сравнение през останалата част на годината цените варират от 140 до 330 долара за подобен имот (по данни от сайта).

В други сайтове има свръхпредлагане на имоти в района - само около 30% от 3 хил. собственици на имоти във Ванкувър, които рекламират в rent2010.net, са успели да отдадат имота си, казва Марк Шекели, който стартира сайта през 2006 г.

Такъв е случаят на Кристин Шумейкър, която купува апартамент във Ванкувър преди 2 години. Засега се очертава като добра инвестиция, поне по време на игрите, за които е отдаден под наем за целия период – тя получава по 500 долара на вечер, значително повече от 2600 на месец, колкото е по принцип наемът на имота.

По-евтин вариант

Освен че има наличност, отсядането в частни жилища предлага повече пространство, повече уединение и обикновено по-добра стойност, особено ако се наемат от група туристи.

Не е изненадващо, че цените на хотелските стаи във Ванкувър са силно надути по време на игрите. Moda, бутиков хотел с 57 стаи в центъра на града, например все още има свободни стаи (към миналата седмица) за 609 долара на вечер. През април цената е 158 долара, става ясно от търсене в сайта.

За сравнение търсене в HomeAway.com намира апартамент с една спалня във Ванкувър за 374 долара на вечер, като в него могат да се настанят до пет души и се намира на три пресечки от Олимпийското селище.

Олимпийското селище

Плановете за самото Олимпийско селище, където са настанени над 2 хил. атлети и придружаващите ги екипи по време на Олимпийските и Параолимпийските игри, предвиждат то да се превърне в „зелен“ квартал.

Мениджърът по дизайна на селището Роджър Бейли казва, цитиран от All Headline News, че теренът с площ 150 хил. кв. м не е бил ограничен за ползване от атлетите, а е имал за цел дългосрочно обитаване.

„Не сме проектирали този проект с идеята да събере много спортисти“, споделя Бейли. „Около 16 хил. души, които ще живеят тук в бъдеще, и енергийно ефективните сгради ще дадат на хората по-ясно представа за зелената концепция.“

В селището ще има 10 сгради с 1100 жилищни единици. Някои от тях (250) ще се предоставят като социални жилища за хора с ниски доходи, а 120 ще се отдават под наем. Останалите ще бъдат продадени на пазара на имоти.

Лондон в очакване на 2012

Лондончани пък вече се готвят за Летните олимпийски игри през 2012 г., ако се съди по хилядите сайтове, рекламиращи имоти под наем специално за олимпиадата. Очакват се добри печалби за собствениците на имоти със свободни стаи в близост до някой от основните обекти.

“Когато собствениците осъзнаят какви огромни наеми може да се поискат за толкова кратък период, те ще се възползват, дори ако това означава да отдават собствения си апартамент и да отседнат при приятели“, коментира пред SmartMoney Мат Паркър, който управлява londonrentmyhouse.com. Паркър е създал сайта, след като разбрал колко успешни са били собствениците, отдаващи имоти в Сидни за игрите през 2000 г. Той очаква олимпиадата през 2012 г. да донесе още по-големи печалби.

Отсядането във Великобритания определено няма да е евтино. Една от офертите в сайта на Паркър например за мезонет на южното крайбрежие на Англия, в близост до Портланд и Уеймут, където ще се проведат състезанията по ветроходство, се предлага за 2500 паунда на седмица.

Още по темата:

Олимпийските игри без влияние върху цените на имотите

Какво се случва с олимпийските селища, след като свършат игрите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още