IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Шотландия поскъпват

В повечето райони се отчита ръст на цените през тримесечието до края на януари

15:09 | 16.02.10 г.
Жилищата в Шотландия поскъпват

Жилищният пазар в Шотландия продължава да се възстановява, като в повечето райони се отчита ръст на цените през тримесечието до края на януари, сочи последният анализ на Lloyds TSB, цитиран от BBC. 

Според анализа средната цена на жилищните имоти се е повишила до 160 074 паунда през тримесечието до 31 януари. Това представлява ръст от 5,9% спрямо предходното тримесечие. Цените обаче са паднали с 6,8% през изминалата година, като броят на продажбите е намалял наполовина от началото на рецесията.

Най-голям ръст (16,3%) на цените на жилищните имоти през тримесечието е отчетен в Дънди, в Единбург повишението е с 11,4%, в югозападната част – 11,2%, а в югоизточната – 10,4%. Цените нарастват също със 7,3% в Абърдийн и с 8,4% в северната част на страната.

В Глазгоу обаче е отчетен спад на цените от 1,6%, както и в централните райони – със 7,6%.

На годишна база във всички райони се регистрира намаление, което варира от 2% в Дънди до 12,1% в Глазгоу.

Цените на самостоятелните къщи се понижават през всяко тримесечие през последните две години, но тази тенденция се преобръща през последното тримесечие с ръст от 12,6%.

Данните са в контраст с последното проучване на Halifax/Bank of Scotland на жилищните цени, публикувано в края на януари, което отчете спад на цените на имотите в Шотландия през последното тримесечие на миналата година от 1,4% спрямо предходното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още