IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основателят на Dell с фонд за проблемни активи в Европа

Компанията, която се отваря за пръв път за външни инвеститори, цели да привлече 500 млн. долара

15:10 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на Dell с фонд за проблемни активи в Европа

Частната инвестиционна компания на Майкъл Дел, която управлява активи на стойност 10 млрд. долара, реши за пръв път да се обърне към външни инвеститори и да привлече 500 млн. долара за инвестиции в проблемни компании в Европа.

MSD Capital, която управлява личното богатство на създателя на компанията за компютри Dell Inc. и това на неговото семейство, ще отвори фонда този месец.

Тези планове са индикатор, че специалистите в областта на инвестициите и на активите в затруднено положение забелязват изгодни възможности въпреки признаците на икономическо възстановяване, пише FT. Броят на фондовете, които привличат капитали за инвестиции в проблемни активи в Европа тази година, е по-висок от която и да било друга година от 2005 г. насам.

В момента общо 10 фонда са в процес на привличане на капитал с общ обем от около 5,9 млрд. евро, сочат данни на Prequin. През 2006 и 2007 г. в Европа бяха създадени седем фонда с обем съответно от 1,4 и 1,8 млрд. евро.

„Пазарът на проблемни активи, който имахме през 2009 г., беше за проблемни продавачи... самите кредити не бяха непременно в затруднено положение и компаниите кредитодържатели не бяха в несъстоятелност“, казва Виктор Косла, създател на Strategic Value Partners – глобален фонд за проблемни активи, управляващ над 3 млрд. долара.

„Сега очакваме да видим същинския бизнес на преструктуриране и фалити. Там където има фалити, има и преструктуриране и конвертиране на дългове в дялове, при което собствеността се прехвърля към инвеститори като нас. За 2010 г. нашият фокус е просто да следваме фалитите“, добавя той.

Съществуващият фонд на MSD Capital инвестира в проблемни и подценени активи в Европа от 2006 г. насам и има брутна вътрешна норма на възвръщаемост от 20,69%, сочи проспектът на фонда.

В последно време се появиха и няколко нови фонда в сегмента в Европа като MCapital и Sothic Capital.

Един от най-големите британски хедж фондове CQS също се очаква през 2010 г. да се фокусира върху проблемни активи по-скоро в Европа, отколкото в САЩ.

Много очакват тази година да е началото на първата вълна от проблемни кредити в Европа, за която вече се подготвят множество инвеститори, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още