IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на първокласните офиси в София с 12% спад през 2009

Само за последното тримесечие понижението е 6,3% на годишна база

11:25 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на първокласните офиси в София с 12% спад през 2009

Наемите от първокласните офис площи в София са отчели среден спад от 12% през 2009 г. В момента средните стойности са 15 евро на кв. м на месец, сочи анализ на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Спадът за последните три месеца на 2009 г. е 6,3% на годишна база, като стойностите са регистрирали понижение от близо 18% от своята най-висока стойност за последните три години.

Доходността от първокласните офис площи в столицата е 10%, което е сравнимо с тази в Белград и е най-високата стойност сред пазарите в ЕС.

Въпреки че е сред сравнително по-високите, спадът в наемните нива за 2009 г. в София е значително по-нисък в сравнение с понижението от близо 40%, регистрирано в Дъблин. Там е и най-голямото отстъпление, регистрирано в ЕС.

Големи спадове отбелязват също британските пазари, както и този във Варшава. Извън ЕС най-голямо понижение регистрират Москва, Санкт Петербург и Тел Авив.

Атина е единственият пазар сред 43-те, включени в проучването, който отчита повишение за периода отпреди кризата досега. Наемите в гръцката столица в този сегмент са се повишили с 3,1% за въпросния период, главно поради недостатъчно предлагане на нови и качествени площи, на фона на засилено търсене.

За 2009 г. Атина, заедно с Женева отчитат ръстове (съответно от 3,1% и 3,7%), а редица други остават без промяна.

Като цяло наемите на повечето от пазарите продължават да се понижават, макар и с по-бавни темпове. Единствено тези в лондонското Сити и Уест Енд в Лондон се намират във фаза на ускоряващ се ръст. Все още редица пазари, като Рим, Будапеща и Барселона, са в етап, в който спадът се ускорява.

Въпреки че има индикации за начало на ръст при наемите, наемодателите на много от пазарите все още трябва да предлагат значителни стимули и бонус пакети, за да си осигурят наематели. Това обаче се очаква да бъде краткосрочна тенденция за много пазари, за които вероятно условията ще се променят в полза на наемодателите. Въпреки това засега разликата между офертните и реалните наеми остава значителна, сочи докладът.

От друга консултантска компания, „Елта Консулт“, смятат, че 2010 г. ще бъде благоприятна за наемане на офиси, като наемите ще отчетат незначителни корекции.

Според доклад на Collies International офисите в центъра на София са отчели най-голям спад спрямо останалите райони на столицата и са се понижили до 15,4 евро на кв. м на месец през второто полугодие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още