IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада – следващият жилищен балон?

В страната има балон на пазара на жилища, е убеден един от най-богатите канадски инвеститори

17:52 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Канада – следващият жилищен балон?

Един от най-богатите канадски инвеститори - Стивън Джарисловски, председател на базираната в Монреал инвестиционна консултантска компания Jarislowsky Fraser Ltd., заяви, че е „убеден“ в наличието на балон на жилищния пазар в Канада, подклаждан от правителствените мерки, които насърчиха ипотечното кредитиране. 

„Те на практика накараха хората да купуват жилища заради евтините ипотечни кредити“, казва 84-годишният Джарисловски в интервю за Bloomberg. “Това създаде противоположен на желания ефект“.

„Излишните разходи и допълнителното задлъжняване на потребителите бяха най-лошото, което те можеха да направят, а точно това се случи в Канада“, обяснява той.

В доклад от миналата седмица канадската асоциация за недвижими имоти (CREA) предупреждава, че цените на имотите ще достигнат рекордни нива през тази година.

Продажбите на съществуващи жилища ще нараснат с 13%, а средната цена ще се покачи с 5,4% до 338 хил. канадски долара, прогнозират от CREA.

Цените на новите жилища пък са се увеличили с 0,4% през декември на месечна база (шесто поредно повишение), показват правителствените данни.

„Аз съм убеден, че съществува балон на жилищния пазар в Канада“, твърди Джарисловски, който е сред най-богатите канадски инвеститори със състояние, оценено на 1,8 млрд. щатски долара.

Според Дерек Холт, икономист в Scotia Capital Inc., покупките на жилища ще бъдат улеснени през следващите една-две години и от рязко намалелите комисионни по сделките.

Джарисловски смята, че правителството е трябвало да подпомогне повече инфраструктурните проекти, а не жилищното кредитиране.

Правителството на премиера Стивън Харпър въведе временни данъчни облекчения за всички купувачи на първи дом, за жилищни ремонти, а също така и закупи ипотечни кредити от банките, за да стимулира кредитирането.

Основната лихва в Канада е на рекордно ниското равнище от 0,25% и по думите на управителя на Bank of Canada Марк Карни ще остане такава до юни, освен ако инфлационните очаквания не се променят.

По данни на канадската централна банка средната лихва по петгодишните ипотеки към 10 февруари е 5,39%, като през май миналата година е било отбелязано 58-годишно дъно от 5,25%.

„В момента цените на имотите в САЩ са по-ниски, отколкото трябва да бъдат, докато в Канада те са по-високи“, заключава Джарисловски.

Съветникът в централната банка на страната Дейвид Уулф заяви миналия месец, че е прибързано да се твърди, че на жилищния пазар има балон и че повишаването на лихвите с цел предотвратяването му би прекършило едва възстановената от рецесията икономика.

Процъфтяващият жилищен пазар в страната отчасти отразява и състоянието на канадската финансова система, която в две последователни години е обявявана за най-стабилната в света според базирания в Женева Световен икономически форум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още