IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в еврозоната ще падат „още известно време“

Причина са очакван ръст в безработицата и ограниченото банково кредитиране

17:52 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в еврозоната ще падат „още известно време“

Жилищните цени в еврозоната вероятно ще продължат да се понижават, тъй като растящата безработица ще потиска търсенето и банките ще продължават да налагат рестриктивна политика на кредитиране, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„На фона на скорошния спад в производството и заетостта, динамиката на предлагане и търсене на жилищата показват, че жилищните цени в еврозоната вероятно ще продължат да се понижават още известно време“, се казва в информация от банката, цитирана от ирландския Independent.

„Търсенето ще остане ограничено през следващите месеци въпреки някои колебливи признаци на стабилизация.“

Спадът в търсенето на жилищни имоти потиска строителната активност и ограничава икономическия растеж в страни като Ирландия и Испания, където крахът на пазара на имоти съвпадна с глобалната финансова криза.

Ирландската икономика се сви за втора поредна година през 2009 г., докато испанската отчете спад за седмо поредно тримесечие през трите месеца до декември.

„Обикновено страните, отчитащи най-голяма корекция са онези, които регистрираха най-високите ръстове в жилищните цени“ през предходните години, казват от ЕЦБ.

Цените на жилищата в Ирландия се понижиха с 18,5% през декември, докато в Испания те спаднаха с 6,2% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още