IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Колосален“ крах се задава на пазара на имоти в Пекин?

Делът на незаетите офиси в Пекин в момента е над 50%, смятат експерти

14:26 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Колосален“ крах се задава на пазара на имоти в Пекин?

Над 50% от офис площите в Пекин в момента може да са празни. Такова е мнението на Джак Родман, който специализира в продажбата на кредити, обезпечени с бизнес имоти, в затруднено положение.

Това би означавало, че в момента в китайската столица стоят празни офиси с обща площ по-голяма от тази, която е отдадена под наем през цялата 2009 г. в петте най-големи германски града, пише Bloomberg.

Делът на незаетите офиси в Пекин беше 22,4% през третото тримесечие на миналата година, което беше най-високата стойност сред 103 пазара, включени в проучване на консултатнската компания CB Richard Ellis Group Inc.

Тези данни обаче не включваха множество сгради, които щяха да бдъат отворени в близко бъдеще, като най-високия небостъргач в града – 74-етажната сграда China World Tower 3.

Множество сгради никнат в различни части на Китай, тъй като компаниите, които имаха достъп до кредитите на стойност 1,4 трлн. долара миналата година, се надпреварват да строят небостъргачи, пише изданието.

Това дава повод на редица експерти да прогнозират мащабен крах на пазара на бизнес имоти в Пекин и в други големи китайски градове.

Има „колосален балон на пазара на имоти“, като се задава балон и на инвестиционния пазар на активите с фиксиран доход в Китай, коментира фонд мениджърът Джеймс Чанау, като добавя, че овладяването на тази ситуация ще бъде „най-малкото трудно“.

Регулаторите вече започват да правят опити да ограничат кредитирането, което допринесе за този балон. Банките имат стриктни правила, които трябва да следват при отпускането на всеки кредит за пазара на имоти.

По думите на Чанау, основател на базираната в Ню Йорк Kynikos Associates Ltd., Китай може да се окаже „Дубай по 100 или 1000 пъти“, като прави аналогия със сериозните проблеми, които емирството има на пазара на имоти.

Цените там се понижиха с 50% от своя връх през 2008 г., в момент, в който Дубай изпитва огрмони трудности да обслужва дългове на стойност поне 80 млрд. долара.

„Много хора ще изгубят много пари, но банките вероятно няма да изпаднат в проблемите, които имаха през 90-те“, смята Анди Ши, бивш главен икономист в Morgan Stanley за Азия и Тихоокеанския регион.

„Китай е единственото място в света, което въпреки че има повече празни сгради от останалата част от света, (бизнесът) тепърва предстои да отрази тези (понижени) оценки в балансите си“, казва Родман.

По данни на Jones Lang LaSalle Inc. обаче предлагането на офиси в Пекин ще продължи да се повишава. Според компанията тази година на пазара ще излязат около 1,2 млн. кв. м нови площи, които ще се прибавят към съществуващите 9,2 млн. кв. м.

Наред с това местната власт в Пекин също стимулира ръста, въпреки пазарните показатели. Financial Street Holding Co., чийто най-голям акционер е общината в Пекин, смята тази година да започне строителството на офиси с обща площ от 1 млн. кв. м.

Местната власт планира да удвои размера на централния бизнес район, който вече има най-високото ниво на незаети площи, някога регистрирано в Пекин – 35% към края на 2009 г.

Източници от Financial Street Holdings обаче казват, че 100% от сградите в неговотто порфолио са отдадени под наем и празните площи в града, нямат нищо общо с компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още