IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава се краят на “златния период“ за наемателите на офиси в ЦИЕ

Отчитат рязък ръст на търсенето на офис площи през втората част на 2009 г.

10:08 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се краят на “златния период“ за наемателите на офиси в ЦИЕ

Кризата промени из основи наемните пазари в Европа и пренасочи редица от тях в полза на наемателите, които станаха все по-трудни за привличане.

Тази ситуация, която бе породена от затруднените условия на пазара на имоти в резултат на рецесията, за някои пазари започна още през 2007 г.

Тя бе в сила и за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където, подобно на своите колеги от Западна Европа, предприемачите и собствениците на бизнес имоти предлагаха всевъзможни бонуси и стимули за своите наематели, в опит да ги задържат или да привлекат нови.

Редица консултанти съветваха, че сега е моментът, в който наемателите трябва да опитат да договорят по-изгодни условия.

Според нов доклад на консултантската компания за имоти CB Richard Ellis (CBRE) тези условия са продължили да обуславят много от пазарите в ЦИЕ през цялата 2009 г.

„Търсенето на офис площи до някъде се възстанови през втората половина на 2009 г., което демонстрира склонността на наемателите да се възползват от благоприятните пазарни условия и да намалят своите разходи за наеми, например чрез преструктуриране на портфолиото си от наети площи”, коментира Йос Тромп, директор Проучвания и Консултиране за ЦИЕ в CBRE.

„По тази причина делът на подновените (договори за наем) от общата наемна активност се повиши на много пазари в ЦИЕ, особено в Централна Европа, където наемателите договарят по-добри наемни условия за настоящите си площи“, добавя той.

Повечето офис пазари в ЦИЕ останаха благоприятни за наемателите през 2009 г., тъй като делът на незаетите площи продължи да се покачва. Това обаче ще се промени за някои пазари през 2010 г.

С настъпването на стабилизацията на пазара обаче от компанията предупреждават, че този период, в който пазарът работи в полза на наемателите е към своя край. От CBRE смятат, че още през 2010 г. тази ситуация ще се промени, поне на някои от пазарите в ЦИЕ.

Продължават положителните новини от пазара на бизнес имоти в Европа. Наскоро от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W) казаха, че пазарът на континента се намира в началото на процес на бавно възстановяване.

Данни на CBRE показват положителни развития и на пазара на офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през втората половина на 2009 г.

По-голямото търсене на офиси в региона в сравнение с първата половина е помогнало да се смекчи спадът на пазара за цялата 2009 г.

Абсорбцията в офис сегмента през втората половина е била с 22% по-висока от първата, въпреки че за 2009 г. като цяло усвояването се е понижило с 33% на годишна база.

Въпреки неблагоприятния фундамент на няколко от пазарите негативният натиск върху наемните нива на първокласните офис площи в региона е отслабнал през втората част на годината.

Значителен ръст са отчели и инвестиционните сделки с офис имоти в региона през периода. Това се дължи до голяма степен на международни институционални инвеститори, които са насочили вниманието си към дефанзивни сделки в Прага, Варшава и Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още