IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Принудителните отнемания на жилища на Острова на най-високо ниво от 1995 г.

Общо 46 хил. имота са били отнети миналата година във Великобритания в сравнение с 40 хил. през 2008 г.

18:13 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Принудителните отнемания на жилища на Острова на най-високо ниво от 1995 г.

Броят на принудителните отнемания на жилищни имоти във Великобритания от страна на кредиторите се повишиха с 15% през 2009 г. и достигнаха най-високото си ниво от 1995 г. насам, сочат нови данни. Въпреки това през последното тримесечие на годината се появиха признаци на подобрение.

По информация от Съвета на ипотечните кредитори (CML) общо 46 хил. имота са били отнети миналата година в сравнение с 40 хил. през 2008 г.

Броят за последните три месеца обаче е отчел понижение с 13% на тримесечна база до 10 200. Той е и с 2% по-нисък в сравнение с година по-рано.

Въпреки растящата безработица и продължаващата кредитна криза тези данни са значително по-ниски в сравнение с първоначалните очаквания за 75 хил. отнети жилища за 2009 г.

Това е резултат от рекордно ниските лихвени нива, от които се възползваха кредитори, които иначе можеше да имат сериозни проблем с обслужването на ипотеките, пише Guardian.

Благоприятни бяха и редица схеми за държавна помощ, които позволяват на собствениците на жилища да продадат част или целия си имот на „социален наемодател“, от който след това да го наемат обратно. Друга схема за получателите на ипотечно кредитиране им позволява да отложат плащането на лихва върху 70% от стойността на ипотеката си за период от две години. Наред с това бе въведено и изискване съдът да пристъпи към процедура по отнемане на жилището единствено ако са изчерпани всички други възможности за собствениците да запазят имота си.

Според CML въпреки ниските лихви броят на собствениците, които изпитват проблеми с обслужването на кредита си, се е повишил с 3% на годишна база.

Според данните броят на просрочените ипотеки през 2009 г. е бил 188 300, което представлява 2,5% от общия обем на ипотечните кредити. Все пак това е по-ниско от очакваните 195 хил., както и от дела от 3%, регистриран в края на третото тримесечие.

Също така ниските лихви са в помощ на кредитополучателите с по-малки просрочия да компенсират закъсненията по вноските.

От CML казват, че настоящата прогноза за 205 хил. просрочени ипотеки и 53 хил. отнети жилища за тази година може да се окаже „малко песимистична“, като уточняват, че растящите лихвени нива може да причинят проблеми на някои собственици.

„Все още не сме преминали най-лошото - 2010 г. все още ще бъде трудна година за много собственици и някои домакинства ще се изправят пред финансови проблеми ако и когато лихвените нива в крайна сметка се повишат“, коментира Майкъл Куган, генерален директор на CML.

Той обаче казва, че кредиторите са склонни да помагат на собствениците на жилища да запазят имотеите си във всички възможни случаи. На практика повечето от кредитополучателите, които просрочват кредитите си, успяват да запазят имота си, като това ще остане така дори и при евентуален ръст на лихвите. Според него трябва да се търси съвет веднага при настъпването на финансовите проблеми, което помага за понижаване на риска „ситуацията да излезе извън контрол“.

Данни на британското министерство на правосъдието показват рязък спад в броя на исковете за принудително отнемане, отправени към съдилищата в Англия и Уелс.

През последните три месеца са били издадени 20 061 иска за отнемане, което е с 15% по-ниско в сравнение с третото тримесечие на миналата година и с 26% по-ниско в сравнение със същия период на 2008 г.

Също днес бе съобщено, че през януари е отчетен спад в принудителните отнемания на жилища в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още