IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Истанбул се нуждае от 250 хил. нови жилища на година

Около 400 хил. нови жители идват да работят или учат в Истанбул всяка година

13:39 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Истанбул се нуждае от 250 хил. нови жилища на година

Истанбул ще има нужда от 250 хил. нови жилища на година до 2015 г., за да посрещне търсенето от страна на местни и на международни купувачи, казват специалисти.

„Успехът на пазара на имоти на Истнабул е просто въпрос на предлагане и търсене“, коментира Стивън Уорбойс, управляващ директор на брокерската компания за имоти Experience International.

„Поради бързото развитие на града около 400 хил. нови жители идват да работят или да учат всяка година и съществуващият жилищен инвентар достигна своя капацитет“, коментира той.

Поради повишените пазарни цени и ограничената наличност на строителни терени в централните части на Истанбул през последните години новите проекти са концентрирани в покрайнините на града, които се обособяват като модерни жилищни зони, насочени към търсенето от нарастващата средна класа, пише PropertyWire.

Този латентен потенциал на пазара в Истанбул, както и други големи градове в страната, привлича вниманието на множество международни инвеститори, като много данни сочат, че Турция ще се радва на такъв интерес и за в бъдеще.

Сбор от благоприятни фактори като привлекателен климат, множество модерни ваканционни курорти и ниска цена на живот, карат хиляди чужденци да се заселват в страната всяка година. Само британците, които са купили имот в Турция през последните години, са над 70 хил., сочи изданието.

Като пример за привлекателен регион, който има потенциал за растеж, Уорбойс посочва истанбулския квартал Бейликдюзю, разположен на европейската част на града, в близост до Босфора.

Очакванията са, че интересът към този регион ще продължава да расте поради неговата близост до центъра на града, благоприятни условия за живот, добре изградена и поддържана инфраструктура и др. Неговото население се очаква да нарасне три пъти през следващите пет години и да достигне 1 млн. души.

Въпреки това не при всички сегменти на жилищния пазар ситуацията е толкова оптимистична.

Кризата засегна сериозно най-високия ценови сегмент на пазара в Турция. По някои данни в страната в момента има над 250 хил. луксозни жилища, които не могат да бъдат продадени.

Също така по информация на Турския статистически институт продажбите на жилища са отчели значителен спад, като за третото тримесечие на годината той е 42,5% в сравнение с второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още