IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститори вече жънат печалби от закупени имоти на дъното на пазара

Някои инвеститори са продавали активи, закупени в началото на 2009 г., на значително по-високи цени в края на годината

12:38 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститори вече жънат печалби от закупени имоти на дъното на пазара

Редица проучвания сочат, че най-тежкият период на пазара на бизнес имоти в Европа вече е преминал, като се забелязват и първите признаци на устойчиво възстановяване.

Още един признак, който говори за това, е фактът, че вече някои инвеститори, закупили имоти по време на най-ниската точка на пазара, ги продават „със значителна печалба“ само няколко тримесечия по-късно.

Доклад на консултантската компания CB Richard Ellis Group (CBRE) сочи, че обемът от сделки с имоти, сключени през четвъртото тримесечие на 2009 г., е отчел ръст от 67% в сравнение с рекордно ниското първо тримесечие.

Също така в края на годината са се продавали активи на цени, значително по-високи от тези, на които са били закупени в началото на 2009 г.

Според компанията ръстът на инвестиционния пазар се движи от значително повишение на единичния обем на сделките и рязък ръст на броя на сделките.

През първото тримесечие средният обем на сделките бе едва 16 млн. евро. В последствие обаче, благодарение на комбинация от възстановяване в стойностите на имотите и възможността на инвеститорите да сключват по-обемни сделки, тази стойност се повиши до средно 23 млн. евро през последното тримесечие на миналата година.

Забележим е ръстът на активността в най-горния сегмент на пазара. През първото тримесечие на 2009 г. в Европа бяха сключени едва осем сделки с обем по-голям от 200 млн. евро, на обща стойност от 3,5 млрд. евро. Тези показатели отбелязаха последващ ръст през следващите тримесечия и през втората половина на годината броят на тези сделки беше 24, а общата им стойност – 9 млрд. евро.

Въпреки това частично възстановяване обаче, мащабните сделки са все още рядкост в сравнение с върха на пазара през третото тримесечие на 2007 г, когато средният обем на сделките беше 49 млрд. евро, а конкретно през това тримесечие имаше над 60 сделки с единичен обем над 200 млн. евро.

Дори с още по-бързи темпове от средния обем на сделките расте броят на сделките, сключени през втората половина на 2009 г. Както с повечето индикатори на пазара на бизнес имоти в Европа дъното на цикъла и в това отношение беше в началото на 2009 г., когато бяха сключени по-малко от 700 сделки. Последното тримесечие отчете изключително рязък ръст от 36% в сравнение с предходното и над 1100 сключени сделки. В резултат на това броят на сделките вече достигна 75% от този, регистриран по време на пика на пазара през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.02.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още