IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забелязват признаци на стабилизация на пазара на имоти в Румъния

Специалисти забелязват подновен интерес към румънския пазар от страна на международни инвеститори и търговски вериги

11:59 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Забелязват признаци на стабилизация на пазара на имоти в Румъния

Пазарът на имоти в Румъния показва признаци на стабилизация след изключително тежката 2009 г., която доведе до замразяване на повечето мащабни проекти в сектора и до значителен спад в цените и наемите на недвижимите имоти.

По данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) в сегмента на търговски площи Букурещ е пазарът, който е отчел най-голям спад в наемните нива с понижение от 33% през втората половина на 2009 г. в сравнение със същия период на 2008 г.

Сега представители на пазара забелязват някои признаци на начално възстановяване в сектора.

Бизнесменът Александър Херган, който досега е развил над 30 проекта в Румъния, казва, че не е очаквал краха на пазара, както и той да засегне сектора в такава степен.

При все това той посочва данни за подновен интерес от страна на международни инвеститори, както и търговски вериги, които търсят подходящи площи за наемане, пише ZF.

Херган казва, че през последните месеци е успял да привлече някои големи компании за наематели в нов търговски център, който той изгражда в Букурещ. Неговата компания е решила сама да финансира проекта на обща стойност 80 млн. евро, тъй като банките са отказали да предоставят капитал за развитие.

През последните седмици различни консултанти на румънския пазар на имоти изказаха мнение, че възстановяването ще започне с логистичния сектор, който пръв ще се размрази поради ръст в търсенето на индустриални площи.

Инвестициите в сегмента ще бъдат подновени, тъй като инвеститорите ще бъдат привлечени от по-високата доходност в сравнение с инвестициите в търговски или жилищни проекти.

От 2010 г. се очаква сделките с логистични и индустриални имоти да се повишат, след като търсенето достигне предлагането. Също така темповете на процеса на възстановяване се очаква да бъдат бързи предвид краткия цикъл за развитие на проекти в сегмента.

Основните проблеми както на целия пазар, така и в сектора в частност, ще останат ограниченото възстановяване и несигурността в бизнес средата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още