IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите в софийските молове с 6% спад за 2009

Средно 45 евро на кв. м е бил месечният наем на първокласни търговски площи в София за второто полугодие на 2009

14:15 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите в софийските молове с 6% спад за 2009

Наемите на площи в моловете и първокласните търговски обекти в София са отчели спад на годишна база от 6% към края на второто полугодие на 2009 г. Това сочат резултатите от доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Наемните нива на първокласните търговски площи за вторите шест месеца на миналата година са били средно 45 евро на кв. м на месец.

Затруднените икономически условия забавиха процеса на разширяване на българския пазар на търговски площи, се казва в доклада. Въпреки това общият обем на модерни търговски площи се очаква да се увеличи двойно през следващите две години. В резултат на това българският пазар ще започне да се отдалечава по стойности от най-слабо развитите пазари в Източна Европа.

Кризата акцентира още повече степента, в която българските потребители бяха зависими от кредитирането през последните години. С понижението на продажбите на дребно през изминалата година се понижи и търсенето на търговски площи и привличането на наематели за проектите стана значително по-трудно.

Според друг доклад на CBRE отпреди година наемите на търговските площи са отчели спад от 15% за 12-те месеца до края на март 2009 г.

От компанията посочват, че най-голям спад в наемните нива сред пазарите от Централна и Източна Европа за второто полугодие на 2009 г. е отчел Букурещ. Там те са паднали с 33% в сравнение с 20% във Варшава и 17 в Прага.

Букурещ също така изпреварва София по доходност от първокласни търговски площи – с 9,5%, което е най-високото ниво на територията на ЕС. София следва с 9%.

Данните отразяват наемите единствено в най-горния сегмент на пазара на търговски площи. Показателят отразява нивата, на които се сключват сделки за наемане в сегмента, но не е на всяка цена идентичен с което и да било от тях, особено за периоди и пазари с ограничена наемна активност. Ако по време на даден период на пазара няма сделки, то данните са по-скоро хипотетични и базирани на мнението на експерти за ситуацията на пазара, уточняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още