IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският пазар на бизнес имоти вече премина най-ниската си точка

Специалисти обаче предупреждават, че втора вълна на кризата на пазара на имоти не може да бъде напълно изключена

09:38 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руският пазар на бизнес имоти вече премина най-ниската си точка

Пазарът на бизнес имоти вече е преминал през най-ниската си точка, смятат експерти от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

Според нея също така наемателите вече са значително по-активи в сравнение с преди една година.

Доклад на компанията сочи, че редица от сделките през последното тримесечие на 2009 г. са били с участието на чуждестранен капитал, което е признак за зараждащ се интерес от страна на чужди инвеститори към пазара в Русия и съответно – на повишаваща се стабилност. Доходността през 2009 г. е останала стабилна. Предвид факта, че корекцията на цялостния пазар е вече преминала, от компанията смятат, че през 2010 г. доходността ще отчете лек спад.

„Трябва да имаме предвид, че пазарът на имоти е много зависим от други сектора на икономиката“, коментира Денис Соколов, партньор и директор Консултации и проучвания в Cushman & Wakefield. „А няма твърди данни, че икономиката се е възстановила напълно и „втора вълна“ на кризата на пазара на имоти не може да бъде изключена. Въпреки това виждаме увеличена бизнес активност и интерес на големите инвеститори към пазара на имоти.“

От друга консултантска компания, CB Richard Ellis (CBRE), също отчитат стабилизация в търсенето, конкретно на офис пазара през 2009 г. Делът на незаети площи, който достигна прекалено високи стойности през първите шест месеца на годината, не се повиши още повече до края на 2009 г. Това се дължи на нарасналото търсене след резкия спад през първото полугодие.

Съчетанието от резкия спад на търсенето и рекордното предлагане, което продължи да нараства в резултат на инерцията от периода на бума, делът на незаетите площи на офис сегментите клас А и клас В достигна 20% до средата на 2009 г.

В резултат на това наемните нива се понижиха с 50% от своя пик през второто тримесечие на 2008 г.

Незаетите площи са особено високи при сегмента клас А (27% към края на 2009 г.), което задържа наемите ниски и направи пазара значително по-благоприятен за наемателите в сравнение с началото на 2008 г., казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още