IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в имоти се подготвят за зелено бъдеще

След 10 години никой няма да иска да инвестира в сгради без енергиен сертификат, смятат специалисти

13:40 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в имоти се подготвят за зелено бъдеще

Мениджърите на инвестиционни компании и фондове от пазара на имоти са решени да подобрят екологичните характеристики на своите портфейли, за което има малко или никакви доказателства, че ще доведе до подобрение на възвръщаемостта.

„Това е много, много актуално като въпрос, но все още не сме видели никакъв икономически ефект от екологичните аспекти (на инвестициите) до днес“, казва Марк Майкълджон, инвестиционен директор Недвижими имоти в Standard Life Investments.

Сградният фонд допринася значително за въглеродните емисии, според някои експерти с до 40% от общия обем. Въпреки че това означава, че инвеститорите в имоти ще бъдат засегнати от регулациите за понижени въглеродни емисии, тепърва предстои за тях да се изготви специална програма, както това бе направено за автомобилната индустрия, пише FT.

Според Уилиям Хил, директор Недвижими имоти в Schroders, немислимо е сградите, които са с ниски показатели за енергийна ефективност, да бъдат оставени незасегнати в регулаторно отношение. В момента обаче реалността е, че пазарът не е калкулирал напълно този риск, добавя той.

Цялото портфолио на Schroders на стойност 7,5 млрд. паунда се управлява в очакване, че ще има строги санкции поради екологичната неефективност в близко бъдеще, пише изданието.

„За мен не е работеща идеята за зелен фонд за имоти“, казва той. „Еколоичната ефективност трябва да е интегрирана във вашето портфолио.“

Наистина няма доказателства, че за инвеститорите има някаква друга полза, с изключение на „хайде да спасим планетата“, казва Томас Бейърл, директор Глобални проучвания в Aberdeen Property Investors. „Но ние всички искаме да спасим планетата и трябва да започнем със сградния фонд“.

Въпреки че в момента акцентът се поставя върху нови проекти със зелени характеристики, специално във Великобритания, едва 2% от сградния фонд е изграден през последните пет години и по-скоро. В общия случай – колкото по-стара е сградата, толкова по-ниска е нейната енергийна ефективност, тъй като регулаторите постепенно повишават своите изисквания.

Една стара сграда може да бъде направена по-ефективна с внимателно управление, реновиране и модернизиране, напр. чрез поставяне на прозорци с двойни стъкла за по-добра изолация или инсталиране на сензори за движение, които изключват осветлението в помещенията, които не се използват.

Реновирането и модернизирането на сградите е много, много скъпо, но моето усещане е, че това ще се изплати, макар и не веднага, коментира Хил.

Глен Корни от IPD Occupiers също е съгласен, че такъв тип инвестиции не носят непосредствени ползи. „Това помага на маркетирането (на имота), но няма отражение на реалните числа“, казва той. Въпреки това и той потвърждава, че много наемодатели и наематели инвестират в подобряване на енергийната ефективност на сградите.

„Наемодателите нямаше да правят това ако не вярваха, че то ще се изплати в дългосрочен план“, коментира той. „След 10 години никой няма да иска сгада без енергиен сертификат, но в момента трябва да заплатите разходите сами.“

От Axa Real Estate Investment Managers са толкова убедени в значението на инвестициите в енергийно-ефективни имоти, че през последните 10 години са интегрирали тези принципи в инвестиционния процес.

Експерти от компанията смятат, че това е въпрос на управление на риска, като основното предимство за инвеститора е да минимизира риска от загуба в случай на регулаторни промени. „Става дума за бъдеща защита на нашето портфолио“, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още