IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ създава нов АДСИЦ за имоти

Имоти Директ АДСИЦ бе лицензирано от КФН

13:22 | 08.02.10 г.
БАКБ създава нов АДСИЦ за имоти

Комисията за финансов надозр (КФН) издаде лиценз на Имоти Директ АДСИЦ, гр. София, за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел, за инвестиране на парични средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти (секюритизация на недвижими имоти).

Основният пазар, на който дружеството ще оперира е пазарът на недвижими имоти в България с търговско, административно или жилищно предназначение, в това число изграждане, отдаване под наем и покупко-продажба, съобщи регулаторният орган.

Освен това КФН потвърди проспект за публично предлагане на 60 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции, с право на глас, с номинална стойност 10 лева всяка, които ще бъдат издадени от Имоти Директ” АДСИЦ, в резултат на първоначално увеличаване на капитала на дружеството.

Учредители на дружеството са 2 юридически лица, като едното е Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ), със 105 000 акции на стойност 1 050 000 лв., в качеството си на институционален инвеститор, представляващи 70 % от капитала на заявителя. Другото юридическо лице е Капитал Директ ЕАД, гр. София, с 45 000 броя акции, представляващи 30 % от капитала. Капитал Директ ЕАД е собственост на БАКБ.

В Съвета на директорите на Имоти Директ АДСИЦ влизат Владимир Гюлев - изпълнителен директор, Даниела Ханджиева - председател на СД и Йордан Чомпалов - заместник-председател на СД.

БАКБ е създала няколко АДСИЦ за имоти, сред които И Ар Джи Капитал 1, И Ар Джи Капитал 2 и И Ар Джи Капитал 3. Практиката на банката е за различните проекти за недвижими имоти да създава отделни АДСИЦ.

На днешното си заседание КФН е одобрила търговото предложение от Напредък Холдинг АД, за закупуване чрез инвестиционен посредник Дилингова финансова компания ООД, гр. София, на акции на Балкан АД, гр. Ловеч от останалите акционери на дружеството. Предложената цена за една акция е 11,57 лв.

Регулаторният орган е приел и Практика относно прилагането на чл. 149, ал. 8 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) във връзка с чл. 12, ал. 3 от Наредба № 13 за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции (Наредба № 13).

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още