IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат нотариусите да се задължат да проверяват за тежести върху имоти

Депутат предлага също да се остави възможност за плащания в брой при сделки с имоти

18:21 | 04.02.10 г.
Предлагат нотариусите да се задължат да проверяват за тежести върху имоти

Към момента нотариусите не са длъжни да правят проверка за тежести върху имоти при покупко-продажба и не носят отговорност, че няма да има проблеми след подписване на договора за продажба. Ако това задължение им се вмени, пазарът ще стане по-сигурен, предлага Николай Пехливанов, депутат от партия „Атака“ и заместник-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Налице са реални случаи, при които хора се оказват закупили ипотекиран имот, тъй като удостоверението за тежести е извадено 2 дни преди сделката, а в деня на сделката продавачите са ипотекирали имота, аргументира се Пехливанов. Това е голям обществен проблем, тъй като приблизително 200 хил. купувача на имоти годишно не са сигурни какво купуват.

Депутатът предлага да се създаде нова алинея в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет на първо четене на 20 януари, според която „при извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти нотариусът извършва проверка за наличие или липса на вещни тежести и права на трети лица върху имота в Имотния регистър на съответната Служба по вписванията при Агенцията по вписванията“.

Пехливанов предлага създаването също на нова алинея, която дава възможност и за плащания в брой, освен по банков път - „плащанията между страните могат да бъдат извършени и в брой пред нотариуса в неговата нотариална кантора, като това се удостоверява от нотариуса в извършения от него акт”.

Като основен мотив за предложенията се посочва излишното оскъпяване на дейността, което е в ущърб на гражданите и на българския бизнес. Съгласно справка, изготвена въз основа на данни от Агенцията по вписвания, обемът на сделките с недвижими имоти от типа на апартаменти, къщи и парцели в регулация (без земеделски земи и малки парцели) ще възлезе на около 20 млрд. лв. за 2009. При предвижданата нова уредба в закона и банкови такси между 0,1% и 0,2% населението и бизнесът ще трябва да платят милиони левове, без да е гарантирано, че така ще се извади на светло истинската стойност на сделките, посочва Пехливанов.

Той посочва, че принципно споделя и счита за основателна основната идея на законопроекта, а именно волята да се предприемат законодателни мерки, които да противодействат на корупцията и имотните измами и да се предотвратят възможностите за използване на сделките с имоти за пране на пари, но изказва опасения, че така предложеният текст няма да постигне търсения ефект. Според него измененията на закона ще създадат възможности за облагодетелстване на малка група от хора за сметка на всички граждани, които извършват сделки, както и на бизнеса.

Предложените текстове за допълнение и изменения на закона между първо и второ четене са съгласувани с представители както на бизнеса, така и на гражданите и изразяват не само моите позиции като народен представител, посочва Пехливанов. Предложенията си депутатът от Атака прави днес на заседание на правната комисия в парламента, на която се обсъждат промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още