IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяването за големите хотелски вериги ще отнеме повече време

Тази година приходите от налични стаи вероятно ще отбележат лек спад, добрите новини се очакват през 2011 г.

10:35 | 04.02.10 г.
Възстановяването за големите хотелски вериги ще отнеме повече време

Хотелските компании, чиито акции се търгуват на Wall Street, може да не постигнат големи успехи тази година, но много анализатори очакват 2011 г. да донесе добри печалби на инвеститорите, пише Ройтерс.

Очакванията са в тримесечните отчети, които трябва да бъдат представени този месец, най-големите хотелски компании да дадат сигнали, че приходите от налични стаи може да отбележат лек спад през 2010 г. Въпреки това обаче компаниите вероятно ще подчертаят, че пониженията на този ключов за сектора индикатор, известен като revPAR, се забавят.

Анализатори и компании за данни очакват приходите от налични стаи да се понижат с 1,1% до 3,2% тази година спрямо 2009 г., когато паднаха с рекордните 16,7%. Това означава, че операторите на хотели има още да се възстановят от рецесията и спада на разходите за служебни пътувания.

В последните си тримесечни отчети две от големите компании в сектора - Marriott International и Starwood Hotels & Resorts прогнозираха приходите от налични стаи да останат без изменение или да се понижат с 5% през 2010 г.

Starwood трябва да представят отчета си днес. Следващата седмица се очакват отчетите на Marriott, както и на Choice Hotels International и Wyndham Worldwide. По-късно през месеца предстои да станат известни и резултатите на станалата наскоро публична Hyatt Hotels Corp.

Приходите в сектора паднаха с около 14% през 2009 г. до 122,9 млрд. долара и вероятно няма да отчетат изменение през 2010 г., според анализ на PricewaterhouseCoopers LLP, публикуван през януари.

През последните 18 месеца хотелите реагираха на забавянето със затваряне на ресторанти и стаи и орязване на услугите като например на доставка на вестници, което остави малко възможности за орязване тази година.

Анализаторите очакват разходите да се повишат леко през 2010 г. заради по-високи разходи, свързани със системата за здравеопазване и бонуси за мениджмънта.

Мнозина са на мнение обаче, че 2011 г. ще донесе добри печалби на инвеститорите. Това отчасти се обяснява с бавния ръст на планираните нови стаи за следващите две години, което може да помогне на операторите на хотели да вдигнат цените за нощувка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още