IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на собственост на жилища в САЩ се сви до 67,3%

Делът на американците, които притежават дома си, се понижи в края на 2009 г. до най-ниската си стойност от почти десетилетие

13:27 | 03.02.10 г.
Делът на собственост на жилища в САЩ се сви до 67,3%

Делът на американците, които притежават дома си, се понижи в края на 2009 г. до най-ниската си стойност от почти десетилетие, отразявайки продължаващите проблеми на жилищния пазар, въпреки че секторът дава признаци на стабилизиране, пише Wall Street Journal.

Вчера от Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ отчетоха 1% ръст на планираните продажби на жилища в страната през декември. Данните се тълкуват като признак, че жилищният пазар се стабилизира след резки колебания, причинени от несигурното бъдеще на програмата за данъчни облекчения.

Въпреки това делът на собственост на жилищните имоти намалява. Около 67,3% от американците са притежавали жилищата си през последното тримесечие на миналата година, сочат сезонно коригирани данни на Министерството на търговията на Щатите.

Това е най-ниският дял от второто тримесечие на 2000 г. насам, когато е бил същият.

Делът на собственост достигна връх от 69% през 2004 г. в резултат на ниски лихвени нива и лесно кредитиране, които накараха много домакинства да купят имоти, вместо да живеят под наем.

Данните на министерството се различават от тези на щатското Бюро за преброяване на населението, според които делът на собственост на жилища в САЩ е паднал до 66,6% през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още