IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК може да ни съди заради заменките

Правителството е получило писмо от комисията, в което се иска обяснение за замените на 47 държавни терена

13:01 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК може да ни съди заради заменките

Европейската комисия може да осъди България заради неправомерно извършени замени на държавни земи, включително гори, с частни терени по занижени цени, което може да се тълкува като държавна помощ, съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

Писмото от ЕК е получено вчера. В него се казва, че в срок от 20 работни дни правителството трябва да даде обяснение за замените на 47 държавни терена. Писмото по всяка вероятно е на базата на жалба от неправителствена екологична организация, която засега не е известна на правителството.

В жалбата е направено изчисление, че само за 15 от въпросните замени, ако се окаже, че са неправомерни, България може да плати глоба между 55 и 126 млн. евро.

По думите на Борисов ако се окаже, че всичките замени са неправомерни, глобата може да достигне 1,5 млрд. лв.

Премиерът заяви, че вече е сезирал главния прокурор да се търси персонална отговорност на виновните от предишното правителство и, ако трябва, конкретно на Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.

Във връзка със замените вече е заведено дело срещу бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков.

Борисов изказа становище, че е възможно, ако горите върху дадени терени не са изсечени, те да се върнат на държавата, но това трябва да бъде решено от Народното събрание. Парцелите, на които горите са изсечени, би могло да се върнат на държавата чрез съда и след това да се продадат, за да се плащат с тях глобите, изказа друга хипотеза Борисов.

Не беше посочено местонахождението на нито парцел, засегнат от писмото на ЕК, тъй като те са назовани само чрез номера на сключените договори за замяна. От думите на премиера не стана ясно дали към тази група парцели спадат горите, върнати на Симеон Сакскобурготски.

Още по темата:

Гора до Созопол продадена за 5,9 евро/кв.м при пазарна цена от 27 евро/кв.м

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още