IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южнокорейски пенсионен фонд купува дял от летище Гетуик

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея вече инвестира 773 млн. паунда в покупката на централата на HSBC в Канари Уорф

15:12 | 02.02.10 г.
Южнокорейски пенсионен фонд купува дял от летище Гетуик

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея National Pension Service (NPS) съобщи, че планира да придобие дял от 12% от лондонското летище Гетуик.

В изявление на фонда, цитирано от BBC, се посочва, че е подписал споразумение с новите собственици на второто най-натоварено летище във Великобритания - Global Infrastructure Partners. GIP, който се подкрепя от Credit Suisse и General Electric, купи летището за 1,51 млрд. паунда миналата година.

Стойността на дела се посочва от различни източници от около 155 млн. долара до 160 млн.

Новината идва, след като от GIP заявиха, че ще се борят активно за пасажери. Основните конкуренти на Гетуик са лондонските летища Хийтроу и Станстед, но може да отнеме клиенти и от летището в Манчестър.

Пенсионният фонд на Южна Корея вече има инвестиции в имоти във Великобритания. Миналата година той купи централата на HSBC в лондонския финансов район Канари Уорф за 773 млн. паунда.

Анализаторите възприемат хода като гласуване на доверие от страна на външен инвеститор във Великобритания или поне в нейния пазар на имоти и инфраструктура.

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея е петият по големина в света.

Същевременно днес стана ясно, че валутните резерви на Южна Корея са достигнали рекордно високо ниво през януари, достигайки общо 273,7 млрд. долара, или повишение с 3,7 млрд. спрямо декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още