IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи спад на отпуснатите ипотечни заеми на Острова за последната година

Производственият сектор обаче се възстановява с бързи темпове в началото на годината

13:37 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на отпуснатите ипотечни заеми на Острова за последната година

Броят на одобрените от британските банки ипотечни заеми намаля изненадващо през декември и записа първия си спад за последната повече от една година, предаде Bloomberg.

Това е поредното доказателство, че възстановяването на жилищния пазар в страната ще бъде бавно и перспективите в сектора остават несигурни на фона на предстоящите през тази година парламентарни избори.

Ипотечните кредитори в страната са отпуснали малко над 59 хил. заема за покупката на жилище през декември в сравнение с 60 хил. през ноември. Очакванията на икономистите бяха за увеличение на броя на кредитите до близо 62 хил.

Нетната стойност на отпуснатите на домакинствата ипотечни заеми нараства с 1,2 млрд. британски лири през декември спрямо увеличение от 1,6 млрд. лири за ноември.

Окончателните данни на Английската централна банка показаха, че широкият паричен агрегат M4 се е понижил с 1,1% на годишна база през декември. Това е най-силният спад, откакто статистиката започва да се води през 1982 г.

М4 показва количеството на местната валута в обращение и на депозитите в банките.

Докладът на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането във Великобритания (CIPS) пък разкри, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната се е повишил до 56,7 пункта през януари спрямо 54,6 пункта за месеца преди това.

Това е най-високата стойност на показателя от 1994 г. насам, което показва, че производственият сектор се възстановява с бързи темпове в началото на годината. Той обаче представлява много по-малка част от британската икономика в сравнение със сектора на услугите, който доминира през последните 20 години.

Британската лира поевтинява за трета поредна сесия срещу щатския долар, като към 13:20 ч. българско време курсът на двойката GBP/USD e 1,5872, като британската валута отстъпва с 0,7% срещу долара от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още