IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон най-доброто място в Европа за нови инвестиции в имоти

Дъблин предлага най-лоши перспективи за нови инвестиции, Москва, Барселона и Мадрид също се сочат за рисковани пазари

13:24 | 01.02.10 г.
Лондон най-доброто място в Европа за нови инвестиции в имоти

Централен Лондон, най-скъпият пазар на офис наеми в света, е най-доброто място в Европа за нови инвестиции в имоти, след като цените паднаха най-силно от две десетилетия насам, сочи съвместно проучване на PricewaterhouseCoopers и Urban Land Institute, цитирано от Bloomberg.

Слабостта на паунда и мащабът на ценовите понижения са дали възможност Лондон да измести Мюнхен, миналогодишният първенец в класацията, както и Хамбург и Париж.

Цените на офисите в централните части на Лондон паднаха с 50% за две години до юли, по-силно от повечето други градове в Европа. Британската столица стана също по-привлекателна за чуждестранните инвеститори заради поевтиняването на паунда. През последните четири месеца на 2009 г. обаче офис имотите са повишили стойността си с 4,4%, по данни на Investment Property Databank.

“Най-лошото може би отмина и дъното е достигнато за Лондон”, каза Джон Форбс, шеф на отдела за имотите в PwC. “Има опасения, че при първокласните активи с добри наематели се появява балон.”

Продажбите на офиси в централен Лондон възлизат на 6 млрд. паунда през втората половина на миналата година, като това е над два пъти повече от стойността за предходното полугодие, по данни на IPD.

Оскъдното дългово финансиране е концентрирало инвестициите в ръцете на инвеститори, които разполагат с много налични средства, като застрахователи, взаимни фондове и държавни фондове, предпочитащи “първокласни имоти, генериращи доходи“ на по-големите и най-активни пазари на имоти, се посочва в проучването.

За втора поредна година Дъблин предлага най-лоши перспективи за нови инвестиции. Москва, Барселона и Мадрид също се сочат за рисковани пазари.

Мюнхен и Хамбург са посочени като предлагащи най-добра възвръщаемост от сгради, които са вече купени. И двата града следват Истанбул като най-доброто място за стартиране на нови проекти. Германските градове „се справят по-добре в трудните времена, защото там имаше по-слаб бум“, обяснява Форбс.

Париж е на трето място, що се отнася до перспективи пред съществуващите инвестиции, с едно място по-напред от Лондон.

Британската и френската столици си съперничиха за първото или второто място в проучванията до 2007 г., основно поради размера на двата офис пазара, които привличаха чуждестранни инвеститори.

Проучването се базира на отговори от над 600 специалисти от сектора на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още