IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова със силен старт на новата година

Жилищните имоти във Великобритания са с 8,6% по-скъпи спрямо януари 2009, сочат данните на Nationwide

09:49 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата на Острова със силен старт на новата година

Новата година започна обнадеждаващо за пазара на недвижимо имущество във Великобритания. Освен че се повишиха за девети пореден месец през януари, цените на жилищата в страната вече се намират с 8,6 на сто над нивата си от началото на 2009 г. Това показаха последните данни на един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания Nationwide Building Society.

Икономистите на Nationwide изчисляват индекс на цените на жилищата в страната на база на сключените сделки. Той се е повишил с 1,2% на месечна база през януари, като средната цена на пазара на имоти е стигнала 163 481 лири. Това е най-високото ниво от средата на 2008, малко преди фалитът на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers да замрази световните кредитни пазари.

През декември цените на жилищата се повишиха с 0,5% на месечна и с 5,9% на годишна база.

През трите месеца до края на януари имотите във Великобритания са поскъпнали с 2,1%. За сравнение в рамките на трите месеца до декември техните цени нараснаха малко повече със средно 2,3%. Промяната в цените на имотите на тримесечна база показва по-ясно тенденциите на пазара на имоти в страната.

Икономистите на Nationwide очакват годишната инфлация на пазара на имоти да стане двуцифрена през февруари и да се движи на територията на двуцифрените нива през следващите месеци. Това не се е случвало от май 2007 г.

Към 9:45 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар, като валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6118 долара. През последните 12 месеца лирата е поскъпнала с повече от 17% спрямо долара и с 9% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още