IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смениха предназначението на земеделски земи по трасето на "Тракия"

Земеделското министерство е утвърдило и заявки за смяна на земеделска земя заради строителството на съоръжения с ВЕИ

17:45 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Смениха предназначението на земеделски земи по трасето на "Тракия"

Общо пет предложения на министъра на регионалното развитие и благоустройството за утвърждаване на трасета на напоителни канали и водопроводи, свързани с изграждането на Лот 2, 3 и 4 на автомагистрала „Тракия” бяха одобрени от специализираната комисия за смяна на предназначението на земеделски земи към Министерство на земеделието, съобщиха от ведомството.

От министерството информират, че на редовното заседание на комисията са разгледани общо 48 преписки за промяна на предназначението на земеделска земя. Исканията включват земи от трета до десета категория, като основната част са девета и десета и категория. В подадените предложения преобладават тези за изграждане на инфраструктурни обекти за нуждите на общини и на държавата. Внесените преписки за изграждане на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са одобрени със забележки.

Комисията за земеделските земи реши при внасяне на искане за промяна на предназначението на земи във връзка с ВЕИ вече да се доказва възможността за реализация на такива обекти, като се представя съгласие на електроразпределителното дружество за присъединяване към електропреносната мрежа.

Това решение ще е в сила до приключване на дейността на специална работна група към Министерството на земеделието, която ще определи ясни критерии за разполагането и изграждането на обекти, свързани с производство на електроенергия от ВЕИ върху земеделски земи, уточняват от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още