IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 11 млрд. долара са дали руснаците за имоти в чужбина през 2009 г.

България е най-популярната дестинация, но е възможно да загуби първото място тази година

17:39 | 27.01.10 г.
Над 11 млрд. долара са дали руснаците за имоти в чужбина през 2009 г.

Обемът на инвестициите на руски граждани за придобиване на жилищни имоти в чужбина през изминалата година възлиза на 11,3 млрд. долара, сочат данни на агенцията за имоти Doki.

Най-популярната страна за покупка на имот сред руснаците през 2009 г. е България, се отбелязва в доклад на компанията.

През 2009 г. 21% от клиентите на Doki се насочват към български имоти. В продължение на шест тримесечия българските имоти уверено държат първото място сред купувачите. И макар през второто полугодие запитванията за имоти в България да се намалели с 8%, за годината сделките в страната остават най-много, посочват от компанията.

Според експертите голямата популярност на България може да се обясни с невисоката стойност на жилищата в страната – средно 42 хил. долара, докато за покупка на имот в Турция ще трябват около 108 хил. долара, а в Испания - 178 хил. долара, според данните на агенцията.

Същевременно от компанията са на мнение, че тази година България може да отстъпи първото място на Испания или Израел.

След България следва Испания със 17% от купувачите, Турция (12%) и САЩ (10%). По-назад са Италия – 5,8% и Чехия - 4,9%.

Добри резултати относно брой сделки се наблюдават в Германия - 4,6%, а запитванията са нараснали тази година с 37%. Хърватска и Черна Гора привличат интереса на 3,6% от клиентите на компанията. Кипър формира 3,4% от сделките, а френските имоти бележат ръст на сделките с 23%. Общо тази страна формира 3,1% от запитванията и сделките, пише в доклада.

Данните разкриват още, че имотите в Обединените арабски емирства са загубили най-рязко популярност сред руските купувачи през миналата година. Докато през първото тримесечие дубайските имоти са привличали 8% от потенциалните купувачи, то към юни делът на запитванията за имоти там вече се е свил до 2,8%, констатират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още