IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевтични, IT и аутсорсинг компании движат офис пазара у нас през 2010

Около 140 хил. кв. м. нови офис площи ще влязат в експлоатация в София тази година

13:00 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевтични, IT и аутсорсинг компании движат офис пазара у нас през 2010

Съживяване на пазара на недвижими имоти в България през 2010 г. очакват от консултантската компания King Sturge. Те прогнозират повече сделки и по-осезаем интерес от страна на чуждестранните инвеститори в сравнение с изминалата 2009 г.

Офис пазарът ще бъде движен предимно от три типа компании. Едни от тях са такива, които се разширяват въпреки кризата – като фармацевтични и IT фирми например. Други ще бъдат международни компании, които проявяват интерес да аутсорсват част от дейността си у нас. Не на последно място активност ще има и от страна на бизнеси, чиито наемни договори изтичат и търсят по-добри условия и по-ниски цени.

Най-предпочитаните от фирмите райони за наемане на офис в София в момента са идеалният център и районите около бул. България, Тодор Александров и Цариградско шосе. Около 140 хил. кв. м. нови офис площи ще влязат в експлоатация тази година, като голяма част от тях са в периферията на града.

В центъра на столицата все още няма достатъчно качествени офис площи, смятат от King Sturge. Според компанията почти липсват сгради, които да отговорят на високите изисквания на някои големи международни компании, като одиторски фирми например.

Големите вериги за хранителни стоки, както и магазините от типа „направи си сам”, ще останат основните играчи на пазара на търговски площи у нас и през тази година.

Спецификата при индустриалните имоти пък е, че повечето компании предпочитат да изградят свои сгради, вместо да избират от това, което се предлага на пазара. Причините са изгодните цени на парцелите за строеж, както и стремежът площите да отговарят на всички изисквания, които конкретната фирма има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още