IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ завършиха 2009 с ръст

Продажбите през 2009 г. отчитат първия си ръст в рамките на една календарна година от 2005 г. насам

17:57 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ завършиха 2009 с ръст

Изминалата година бе трудна за пазара на недвижимо имущество в САЩ, но въпреки това за цялата 2009 г. са били продадени 5,156 млн. съществуващи жилища, което е с 4,9% повече в сравнение с 2008 г. Това е първи ръст в рамките на една календарна година от 2005 г. насам. Средната продажна цена на пазара възлиза на 178 300 долара през декември, което е с 1,5% над ценовите нива от декември 2008 г. 

Продажбите на съществуващи жилища се увеличиха значително в рамките на периода от септември до ноември заради необичайно високата активност на купувачите до края на ноември. Тогава се очакваше да изтече правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчен кредит от 8 хил. долара. Правителството обаче реши да удължи нейния срок до края на март тази година.

В резултат на това възходът в продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти бе последван от спад в активността на пазара през декември. В резултат на това продажбите на съществуващи жилища са намалели повече от очакваното с 16,7% на месечна база през изминалия месец до 5,45 млн. единици. Те стигнаха най-ниското си ниво в исторически план от 4,49 млн. единици през януари 2009 г.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) показаха още, че в сравнение с декември 2008 г. покупките на съществуващи жилища се увеличават с 15 на сто. Броят на непродадените жилища пада с 6,6% на месечна база до 3,29 млн. единици. При сегашната активност от страна на купувачите ще трябва да минат около 7 месеца, за да бъде изчерпано предлагането.

Според Лорънс Юн, главен икономист на NAR, данните показват, че продажбите остават над нивата си от края на 2008 г., но пазарът преминава през период на колебание, което е предизвикано от програмата за насърчаване на покупките на първо жилище. Състоянието на пазара на труда обаче продължава да буди безпокойство и може да забави възстановяването на жилищния пазар през тази година.

Към 17:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4158 долара за едно евро. От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва съвсем леко с 0,1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 25.01.10 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още