IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уест Енд за пореден път най-скъпата офис локация в света

Уест Енд, който в миналогодишната класация се нареждаше на пето място, зае лидерската позиция, след като измести Токио

17:08 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Уест Енд за пореден път най-скъпата офис локация в света

Пазарът на офиси в Уест Енд в Лондон за пореден път заема водещата позиция в класация с най-скъпите офис пазари в света, сочи доклад на консултантската компания DTZ.

Уест Енд, който в миналогодишната класация се нареждаше на пето място, зае лидерската позиция, след като измести Токио.

Също така той изпревари и Париж, Дубай и Хонконг, които миналата година бяха на второ, трето и четвърто място. Париж и Дубай изпаднаха от челната петорка и сега заемат съответно шесто и седмо място, докато Хонконг остава без промяна на четвърта позиция.

Всички локации в топ 10 отчетоха негативен или неутрален ръст в цените на наемите през 2009 г.

Цюрих, Бостън и Франкфурт се обособиха като нови офис пазари в челната десятка – съответно на осмо, девето и десето място. Промяната в класацията на тези пазари се дължи на по-умерен спад в наемите в сравнение с други локации.

Редица пазари поевтиняха. Париж и Дубай изпаднаха от топ 5, докато офисите в Москва станаха дори още по-достъпни, след като руската столица се понижи от 11-то до 36-то място.

Най-резките наемни спадове са отчетени на онези пазари, които през предишните години регистрираха най-резки ръстове. Това са най-вече Сингапур и Киев, при всеки от които наемните цени се понижиха с 51% на годишна база (изчислено в местна валута).

“С понижаващи се наеми и повече предлагане за избор офис пазарът ще предложи на офис наемателите истинска стойност за пари в настоящия климат и може да видим мултинационални компании, които се възползват от тази промяна и релокират своята дейност в съответствие с това”, казва Карин Уудфорд, директор Стратегии в DTZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още