IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с пазара на имоти тази година ще диктуват банките

Развитието на пазара зависи от това дали банките ще залеят пазара с придобити имоти заради лоши кредити

14:09 | 25.01.10 г.
Какво ще се случи с пазара на имоти тази година ще диктуват банките

Бъдещото развитие на пазара на жилищни имоти у нас през тази година зависи от поведението на банките – от това дали те ще пуснат на пазара придобити имоти заради лоши кредити, прогнозира на пресконференция днес Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенция Адрес Недвижими имоти.

Ако банките не изкарат масово на пазара ипотекирани имоти, от компанията като цяло очакват през първите месеци на годината ограничаване на обемите сделки, а цените да се запазят на нивата от началото на декември с възможен спад от около 10% на цените след договаряне. При този сценарий с течение на годината е възможен дори и ръст, смята Тасева.

По думите й към момента банките се въздържат от изземване на имоти на кредитополучателите си.

37% от продавачите на жилища, които са били клиенти на компанията през изминалата година, имат финансови затруднения, но те не са с изплащане на ипотека. Последните още не са излезли масово на пазара, според наблюденията на брокерите.

От компанията не се ангажираха с конкретни прогнози за развитието на пазара и евентуалния спад на цените, ако банките все пак извадят масово на пазара ипотекирани имоти.

Друг важен фактор за пазара е липсата на предложения за най-търсените имоти – двустайни жилища, ново строителство, в райони с добра инфраструктура и с добро качество. Когато се появят такива оферти, почти мигновено се реализират, обясни още Тасева.

„През 2009 г. пазарът на жилищни имоти се нормализираше, хората свикнаха с идеята, че имотите са като всяка друга стока, цените им може и да растат, и да падат... Днес имаме сравнително стабилен пазар - има купувачи при атрактивни цени и качество и достатъчно разумни продавачи“, коментира още тя.

Към момента 73% от купувачите в София и Варна търсят имот до 40 хил. евро и са твърди във финансовите си възможности, каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията. По думите му с този бюджет те може да се сдобият с около 70 кв. м апартамент в сграда без Акт 14 (което се счита за сравнително рисково), панел от 60 кв. м или около 45 кв. м построен имот ново строителство. В по-малките градове купувачите оглеждат имоти за 20-25 хил. евро и не бързат да сключват сделки, сочат още наблюденията на компанията.

Спадът на цените на жилищните имоти за 2009 г. за страната е близо 28%, отчетоха още днес брокерите на база сключени от агенцията сделки. В София понижението е малко над 28%.

През декември 2009 г. на годишна база спадът е най-голям в Младост (-35%), Гео Милев (-34,7%) и центъра (-30%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още