IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на логистични имоти в София по-активен от морските градове

През второто полугодие в столицата са построени 100 хил. кв. м нови индустриални площи

08:34 | 22.01.10 г.
Пазарът на логистични имоти в София по-активен от морските градове

През втората половина на 2009 г. пазарът на индустриални и логистични площи в София продължи да бъде по-активен в сравнение с тези в Пловдив, Варна и Бургас. Като цяло предлагането в сегмента отбеляза лек ръст, дължащ се на продължаващия спад в икономическата активност. Въпреки това този пазар продължава да бъде най-леко засегнатият, тъй като остава слабо развит в сравнение с останалите сегменти, сочат наблюденията на Colliers International.

София
Общият обем на модерни спекулативни (т.е. за отдаване под наем) и изградени за нуждите на конкретен наемател индустриални и логистични площи в столицата отбеляза ръст от 100 хил. кв.м през втората половина на 2009 г., достигайки 1,441 млн. кв.м в края на годината.

Над 60% от новите сгради са предназначени за собствено ползване или са изградени специално за нуждите на конкретен наемател. Изграждането на голяма част спекулативни площи се отлага поради пазарната несигурност. Въпреки това общият обем спекулативни площи е нараснал през второто полугодие на 2009 г. с нови 38 хил. кв.м, достигайки 289 хил. кв.м, или 20% от общите модерни логистични и индустриални площи в столицата.

Понастоящем логистичните и индустриални площи в процес на изграждане в столицата възлизат на 156 хил. кв.м, което е увеличение с 57 хил. кв.м в сравнение с първата половина на 2009 г. Ръстът е резултат от изграждането на нови логистични центрове на някои дискаунт вериги. Бързото им разрастване ще им позволи да заемат близо 8% дял от общия обем модерни логистични и индустриални площи с приблизително 100 хил. кв.м.

Пловдив
С общо 888 хил. кв.м спекулативни и изградени за нуждите на конкретен наемател площи Пловдив остава втората най-развита индустриална зона в страната. През втората половина на 2009 г. модерните логистични и индустриални площи отбелязаха ръст от 35 хил. кв.м. Въпреки малкото новостроящи се обекти през втората половина на 2009 г. в процес на изграждане са 49 хил. кв.м модерни логистични и индустриални площи.

Варна
През второто шестмесечие на 2009 г. логистичните и индустриалните площи във Варна отчетоха скромен ръст от 4% (15 хил. кв.м), като достигнаха 390 хил. кв.м. През същия период бяха започнати проекти с обща площ от близо 6 хил. кв.м, основно съсредоточени в Аксаково. В момента проектите в строеж възлизат на едва 14 хил. кв.м.

Бургас
Подобно на Варна индустриалният сегмент в Бургас не отчете значително раздвижване през втората половина на 2009 г. Общите логистични и индустриални площи в града се увеличиха с 13 хил. кв.м (7%), достигайки общо 205 хил. кв.м към края на годината. За разлика от първите 6 месеца на 2009 г., когато почти нямаше нови проекти в строеж (2 хил. кв.м до юни), през втората половина на годината модерните логистични и индустриални площи отчетоха лек ръст от 3600 кв.м и така проектите в строеж достигнаха 5600 кв.м.

Свободни площи
Завършването на няколко големи проекта със спекулативен характер и по-слабото търсене в София доведоха до възходяща тенденция при свободните площи. Така незаетите спекулативни логистични площи достигнаха 55 хил. кв.м., което е най-високото ниво за последните няколко години.

Наемни нива
Наемните офертни цени за първокласни локации отбелязаха лек спад през втората половина на 2009 г., който не е съществен поради факта, че търсенето в голяма степен се припокриваше с предлагането. Повечето транзакции бяха договорени при цени 10-15% по-ниски от офертните.

Наемни цени за съвременни индустриални площи (евро/кв.м/месец) 


 
София Пловдив Бургас Варна
Първокласни локации 4,8 4 4 4
Второкласни локации 3,3 3 2,5 2,5

Прогноза за първата половина на 2010 г.

Очаква се през първата половина на тази година поради ограниченото търсене наемите за първокласни локации да отбележат лек спад. В краткосрочен план се очаква повишено търсене от страна на модните оператори. Очаква се също повишено търсене на помещения с температурен контрол от страна на търговците на хранителни стоки и от фармацевтичните компании.

Още от докладите на Colliers:

Делът на празните офиси в София нарасна до 18%, във Варна – до 26%

Наемите в софийските молове се задържат, извън столицата падат с до 30%

Очакват още 10% спад на цените на жилищата, основно през първото полугодие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още