IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недостиг на качествени офиси променя баланса на силите на пазара в Лондон

Ситуацията на наемния пазар на офис площи в Лондон се променя в полза на наемодателите

11:09 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Недостиг на качествени офиси променя баланса на силите на пазара в Лондон

Мултинационални компании като Google, Royal Dutch Shell и Macquarie са започнали „ожесточена битка“ за качествени офис площи в Лондон заради недостига на нови проекти.

Сред другите компании, които са в процес на търсене на главен офис в британската столица, са Debenhams, Aegis и Bloomberg.

Те са изправени пред ограничено предлагане и пред възможността да не получат точно това, което търсят, тъй като предприемачите, изпаднали в тежка ликвидна криза, спряха почти всички нови проекти поради глобалната рецесия, пише Telegraph.

Големите и висококачествени площи са обект на все по-голяма конкуренция, която ескалира още повече преди Коледа, когато фонд мениджърът BlackRock измести австралийската Macquarie от сделка за наем в офис сградата Drapers Gardens. Проектът с площ от 270 хил. кв. фута е собственост на Canary Wharf Group и Exemplar Properties, които през октомври се бяха договорили принципно за сделка с Macquarie. Източници сега обаче сочат, че предложението за наемане на площите от страна на BlackRock е било с около 30% по-високо от това на Macquarie.

„Сред наемателите има усещане, че ако не подпишат скоро, те ще изпуснат”, коментира един от водещите брокери в Лондон, пожелал анонимност. „Сред наемодателите нагласите са положителни.“

Друго доказателство, че балансът на влияние се променя в посока към наемодателите, дойде от страна на инвестиционния консултант Delancey. За него стана ясно, че е успял да притисне наемателите в офис сграда, която придобива от Royal Bank of Scotland, да предоговорят наемите в полза на собственика.

Тази ситуация е в рязък контраст с преди шест месеца, когато наемодателите в Лондон трябваше да се съгласяват на многогодишни гратисни периоди, за да могат да си осигурят наематели.

В началото на септември японската финансова група Nomura сключи споразумение за 6-годишен безплатен наем за площите в новия си главен офис в 12-етажната сграда Watermark Place в лондонското Сити.

Промяна на нагласите на пазара на имоти на Острова през последните седмици се забелязва и на жилищния сегмент. Според експерти от Rightmove продавачите на жилища ще имат възможности за добри сделки през следващите седмици поради ограниченото предлагане.

За януари жилищата във Великобритания се поскъпнали с 0,4% на месечна база и с 4,1% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още