IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулативните фондове за имоти излизат от мода?

Инвеститорите преосмислят отношението към риска и очакванията си от фондовете за имоти

15:04 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулативните фондове за имоти излизат от мода?

Институционалните инвеститори пренасочват предпочитанията си от рисковите, спекулативни фондове, или т. нар. „опортюнистични“ фондове за имоти, към по-безопасните традиционни фондове, сочи ново проучване.

Почти 70% от интервюираните в началото на 2010 г. инвеститори предпочитат традиционните фондове в сравнение с 38% през 2009 г. Промяната се дължи почти изцяло на опортюнистичните фондове, които вече привличат значително по-малък интерес сред инвеститорите, се казва в проучване на европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти INREV.

„Тази промяна надолу по скалата на риска показва, че инвеститорите сега се фокусират върху ползите, които имотите могат да предложат, като диверсификация и генериране на приходи, които могат да бъдат получени с традиционните фондове в долния край на скалата на риск/възвръщаемост“, казва Андреа Карпентър, изпълнителен директор на INREV.

„Когато тази промяна започна през 2009 г., тя беше реакция към финансовия спад, но продължаващата тенденция показва, че инвеститорите преосмислят очакванията си от ролята на непубличните фондове за имоти.“

За сравнение обаче, мениджърите на фондове от фондове вече обръщат повече внимание на опортюнистичните фондове. Общо 43% от тях казват, че са склонни да инвестират в такива фондове, в сравнение с 23% миналата година, което вероятно е отражение на тяхното предпочитание към стратегии с по-висок риск/възвръщаемост, сочи проучването.

Близо половината от инвеститорите смятат да увеличат вложенията си в непублични фондове за имоти през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още