IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Китай процъфтява със 75% ръст на сделките през 2009

Китайската централна банка взе поредните мерки, за да ограничи опасността на надуване на цените на имотите и акциите

10:31 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Китай процъфтява със 75% ръст на сделките през 2009

Пазарът на имоти в Китай е постигнал завидни резултати през 2009 г. на фона на застоя и спадовете в повечето развити икономики. Продажбите на недвижимо имущество са скочили със 75,5% на годишна база до 4,4 трлн. юана (644 млрд. долара) през изминалата година, предаде Bloomberg. Най-силен ръст от над 100% имат сделките с имоти в източните градове Джейан и Шанхай.

Това са поредните впечатляващи данни за пазара на имоти в третата по големина икономика. През миналата седмица стана ясно, че цените на жилищата в Китай са се издигнали със 7,8% над нивата си от декември 2008 г. Това е най-бързото темпо на повишение на цените за последните 18 месеца, което обаче засилва опасенията от надуването на балон на пазара на имоти.

Освен притокът на спекулативен капитал, за поскъпването на имотите допринасят и рекордните темпове, с които расте банковото кредитиране в страната. Това накара правителството в Пекин да вземе мерки, за да ограничи спекулациите, като бяха наложени някои ограничения върху сделките със земя, а срокът за облагане на продажбата на жилище бе удължен до пет години.

Междувременно размерът на първоначалната парична вноска за покупката на втори имот бе увеличен на 40% от цената на имота. Всичко това вероятно ще окаже натиск върху активността на жилищния пазар, прогнозират икономисти на Bank of America- Merrill Lynch. Китайската централна банка на свой ред взе мерки за ограничаване на ликвидността в банковата система.

Първоначално централната банка позволи на доходността на тримесечните и на едногодишните китайски държавни ценни книжа да нарасне, а след това вдигна процента на минималните задължителни резерви на големите търговски банки в страната. Поредните мерки в тази насока бяха взети днес, след като доходността на едногодишните държавни ценни книжа стигна 14-месечен връх.

Така централната банка се надява да ограничи излишната ликвидност в банковата система, което трябва да намали риска от надуване на цените на недвижимото имущество и финансовите активи. Доходността на едногодишните китайски държавни ценни книжа днес стигна 1,9624% на откритите пазари, след като стоя на едно ниво през втората половина на миналата година.

Впечатляващите данни за пазара на имоти в страната показаха още, че в рамките на миналата година са продадени 937 млн. кв. м жилищни и търговски площи. Това е с 42% повече в сравнение с 2008 г. През 2009 г. банките в Китай отпуснаха заеми за рекордната стойност от 9,59 трлн. юана, а инвестициите в строителни проекти са нараснали с 16% до 3,6 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още