IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа поемат нагоре

Най-силен ръст в инвестициите в Европа за четвъртото тримесечие е отчетен на пазара в ЦИЕ

17:20 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Европа поемат нагоре

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се покачиха с повече от 40% през последните три месеца, което е най-високото ниво от краха на Lehman Brothers през 2008 г.

През последното тримесечие на 2009 г. бяха сключени сделки на обща стойност 25,7 млрд. евро, което е с над 42% повече в сравнение с предходното тримесечие и двойно повече от първите две тримесечия, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis.

Тези суми потвърждават данните, че се забелязва връщане към сегмента на имоти от страна на редица институционални инвеститори и възстановяване на стойностите на пазари като Великобритания от лятото насам.

Благодарение на скока на активността през последното тримесечие общият обем през 2009 г. е достигнал 70 млрд. евро, което все още е по-ниско от обема от 121 млрд. евро, регистриран през 2008 г.

Почти всички пазари в Европа са отчели ръст в инвестиционната активност през последните три месеца на миналата година.

Най-голям дял от новите инвестиции се пада на Великобритания, която е привлякла над една трета от общия обем на континента. Инвестициите на Острова са се повишили с 64% през втората половина на годината в сравнение с първата.

Следващият по големина пазар е Германия, където инвестициите представляват около 15% от инвестиционната активност.

Четвъртото тримесечие обикновено е едно от най-активните през годината, въпреки че според компанията повишеният обем се очаква да продължи и през 2010 г., пише FT.

По думите на Майкъл Хадок, директор „Проучвания и консултации за Европа“ в CBRE, ръстът е започнал на най-ключовите пазари в Европа, но се разпространява и към другите.

Най-силен ръст е отчетен в Централна и Източна Европа - регион, който традиционно се възприема като високорисков в сравнение с по-установените западни пазари, въпреки че повишението е от значително по-ниска база.

През втората половина имаше и ръст в трансграничните инвестиции, за разлика от първата половина, която бе доминирана от национални инвеститори.

Само през декември германските инвестиционни фондове от отворен тип са инвестирали 1 млрд. евро в най-малко 13 сделки на седем пазара.

Най-голямата сделка през втората половина бе придобиването на централата на HSBC на Канари Уорф.

„Въпреки ръста в инвестиционната активност в Европа интересът на инвеститорите е все още прикован върху първокласните продукти на най-ликвидните пазари“, уточнява Хадок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още