IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ограниченото предлагане дава кратък шанс на продавачите на имоти на Острова

Експертите на Rightmove смятат, че цените на имотите ще тръгнат надолу след изборите през юни тази година

10:54 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ограниченото предлагане дава кратък шанс на продавачите на имоти на Острова

Ограниченото предлагане и рекордно ниският брой на офертите за продан на недвижим имот от 2000 г. насам предлага добра възможност на продавачите на имоти във Великобритания да направят изгодна сделка през следващите няколко месеца. Това съветват експертите на най-големия британски сайт за продажба на жилища Rightmove, които обаче прогнозират нулев ръст на цените за цялата 2010 г.

Жилищата на Острова са поскъпнали с 0,4% през януари спрямо декември, когато поевтиняха с 2,2% на месечна база. Средната цена за януари е 222 261 лири, като от Rightmove прогнозират, че тя може да се повиши за втори месец през февруари заради по-голямото търсене. В сравнение с януари 2009 г. имотите са поскъпнали с 4,1%, след като през декември цените им отчетоха годишен ръст от 1,7%.

Броят на наличните за продан имоти на един агент се е понижил до 63 през януари, което е най-ниското му ниво за последните две години. Общият брой на предложените за продан жилища пък е паднал до най-ниската си стойност в исторически план, откакто Rightmove започва да следи пазара на имоти във Великобритания през 2000 г., което създава добри възможности за продавачите тази пролет.

Прогнозираното от Rightmove повишение на цените обаче се очаква да изчезне до парламентарните избори в страната през юни 2010 г., когато и толерантността на банките към домакинствата, които не плащат навреме вноските по своите ипотечни заеми, намалее. Тогава предлагането на пазара може да се увеличи заради опасността от втора вълна на принудителни отнемания на имоти.

Цените на имотите се повишават в шест от десетте региона, които Rightmove следи, начело със северозападната част на страната и Лондон. Имотите в столицата са поскъпнали с 2,3% на месечна база през януари.

Икономиката на Великобритания продължи да се свива и през третото тримесечие на миналата година, след като повечето развити страни успяха да излязат от рецесията. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,3% за периода от юли до септември спрямо предишното тримесечие, когато отчете спад от 0,7% на тримесечна база.

Към 10:45 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6329 долара, като курсът се повишава с близо половин процент от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още