IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стабилен ръст или нов балон за руския пазар на имоти?

Наемите на бизнес имоти в Русия ще отчетат лек ръст през 2010 г., който ще се засили през 2011-12 г., смятат експерти

15:33 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стабилен ръст или нов балон за руския пазар на имоти?

Всички бизнес имоти в Русия са отчели спад в наемите от между 30 и 50% през 2009 г. Този спад е допринесъл за позитивното развитие на бизнеса, тъй като е помогнал на наемателите да контролират своите разходи в труден период, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

В резултат на това бизнес активността в страната е започнала да се възстановява и днес наемателите са много по-активни на пазара и търсят различни възможности за наем.

Въпреки това спекулативният потенциал на пазара на имоти в страната все още не е ясен и непременно положителен, смятат от компанията. Сега въпросът е как пазарът ще се развива през 2010 и 2011 г. и дали ще поеме към стабилен ръст или към нов балон.

Основният фактор за евентуален балон са структурни проблеми, специфични за руската икономика. Възможностите за частни инвестиции в Русия са ограничени, докато износът на петрол носи приток на множество капитали, както за институции, така и за индивидуални лица. При тези условия пазарът на имоти създава естествени предпоставки за инвестиции. Ограниченото предлагане на качествени продукти също предполага очаквано възстановяване на цените.

Офис пазарът все още страда от свръхзастрояване. Наред с това този сектор е много чувствителен към промени в икономическото развитие. При всеки по-значителен спад в икономиката веднага голям обем от офис площи остават празни, а наемателите замразяват своите планове за експанзия.

Тази монета обаче има и обратна страна, се казва в доклада. Ако макроикономическите прогнози са верни и следващата година страната отчете ръст на БВП от 3-4%, то офис секторът ще бъде първият сегмент, който ще реагира. Също така на пазара вече е започнал процесът на заместване на офисите клас C с офиси клас B, като неговият ход няма да се обърне. Наемателите се преместват в по-горен клас офиси и инвентарът на площи клас C се свива. От компанията оценяват, че този обем се е понижил с 2-3 млн. кв. м през последните пет години.

През 2010 г. пазарът вероятно ще отчете бавен ръст на наемите от 5-10% на година, като тези темпове ще се засилят през 2011 и 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още